- hirdetés -

Fejlesztési-vállalkozói fórumot tartottak a Magyar Fejlesztési Bank gazdaságélénkítő és hitelprogramjairól.
A Békés Megye Fenntartható Környezetéért Egyesület szervezésében pénteken fórumra várták a cégek, vállalkozások, önkormányzatok képviselőit a művelődési központban. A megjelent közel 50 főt Varga Zoltán önkormányzati miniszter köszöntötte, aki beszédében kiemelte: nap mint nap arról hallunk, hogy tőkeszegények a vállalkozások, akiknek forráslehetőséget kell biztosítani.
– Ez a találkozó abban segít, hogy a gazdasági élet szereplői megismerjék az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretén belül és a banki szereplőkön keresztül azokat a hitellehetőségeket, melyekkel a vállalkozók fejleszthetik tevékenységüket – mondta Varga Zoltán.
Majd hangsúlyozta, a fórum célja, hogy amikor a vállalkozások egy-egy fontos lépést tesznek gazdasági életükben, akkor tisztában legyenek a milliós, sokszor milliárdos nagyságrendű lehetőségekkel.

Hitelek fejlesztésre

A megjelenteket Aladics Sándor, a MFB vezérigazgató-helyettese tájékoztatta a hitellehetőségekről. Mint mondta, a gazdasági élet szinte minden szektorában kínálnak olcsó és hosszú lejáratú fejlesztési forrásokat, így a vállalkozások, a lakosság és önkormányzatok részére is.
Eddig mintegy 240 milliárd forint hitelt folyósítottak ötezer vállalkozás számára. A hitellehetőségek összege egy millió forinttól három milliárdig terjedhet, két év türelmi idő, 15-25 százalékos saját erő és alacsony kamatozás mellett.
A szakember kiemelte, békés megyei cégek is éltek már a fejlesztési hitel felvételével, azonban a térség fellendüléséhez többre lenne szükség, hiszen a jövőt ilyen hitelekből érdemes fejleszteni. A vállalkozások leggyakrabban technológiai fejlesztés miatt kértek hitelt, általában 10-15 év futamidőre. A tájékoztatón az is kiderült, hogy orosházi székhelyű vállalkozások eddig egymilliárd forintot vettek fel az MFB-től fejlesztésre.
Agrárvidék lévén Békés megyében érdemes élni az agrárhitelek lehetőségével is. E területen maximum egymilliárd forint a felvehető összeg, 15 év futamidő és 3 év türelmi idő mellett, alacsony, hat százalékos kamat mellett.

Az önkormányzatok visszafogottabbak

Aladics Sándor hangsúlyozta, meglepő számára az, hogy a Békés megyei önkormányzatok infrastruktúra fejlesztésre eddig nem igazán vettek fel pénzt, pedig a kedvező feltételek számukra is adottak, és általuk növelhetnék a foglalkoztatást, élénkülhetne a gazdaság, növekedhetne az életszínvonal.
Kurtán Zoltán, a holland-magyar DBH Group divízióvezetője elmondta, cégük külföldről hoz be magyar vállalkozásokat, melyeknek komplex szolgáltatásokat nyújtanak. Véleménye szerint jelenleg Magyarországon pályázati forrásbőség van, ilyen még nem is volt.
Kurtán kiemelte, érdemes tehát pályázni, a lehetőségeket most kell megragadni, mert az EU 2013 után lényegesen kevesebb támogatást nyújt majd vidékfejlesztésre és infrastruktúrára, viszont annál többet fordít majd innovációra.
Összegzésképpen elmondta, azok a vállalkozások, melyek fejleszteni akarnak, azok mindenképpen pályázzanak, viszont ne a pályázat indukálja a beruházást, hanem egy jó fejlesztési stratégia.
A fórum további részében a szakemberek a felmerülő kérdésekre válaszoltak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.