- hirdetés -

A Magyar Néphadsereg egyenruháiból és kitüntetéseiből nyílt kiállítás.
A Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) Orosházi Szervezete immár ötödik alkalommal szervez hadtörténeti témájú kiállítást, melyet ez alkalommal Erostyák Zoltán és Kiss László közreműködésével állítottak össze az orosházi múzeumban. A tárlat a magángyűjtők jóvoltából a közelmúlt katonatörténelmét, az 1945 utáni időszak egyenruháit, kitüntetéseit mutatja be.

Különböző korok egyenruhái a múzeumban (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina
Különböző korok egyenruhái a múzeumban (klikk a képre)
Fotók: Kecskeméti Krisztina
– A különböző történelmi korokban a magyar katonák ruházata igen elismert volt, gondoljunk csak a ’48-as huszárokra. Ezért is választottuk a kiállítás címéül: Szép magyar leventék, aranyos vitézek – köszöntötte a szervezet nevében a megjelenteket Gyevi-Nagy Lászlóné.

Emlékek közt

A szót Németh Béla polgármester vette át, aki elmondta: a kiállítás emlékeket idéz fel, hisz manapság ilyen ruhákkal ritkán találkozik az ember. A katonaság egykor az emberré válás, az emberré formálás és egyáltalán a gyerekből a felnőtté válás elengedhetetlen része volt – hangsúlyozta.
Dr. Czuprák Ottó alezredes, a MATASZ országos elnöke gratulált a kiállításhoz, mely véleménye szerint látványossága mellett rengetek érzelmet idéz fel és emlékezésre késztet.
– 38 éven keresztül hordtam ezeket az egyenruhákat, melyek nemcsak a magyar katonaság történetét, kultúráját idézik fel, hanem részei a magyar történelemnek is. Ezeket mindenképpen meg kell őrizni – mondta az országos elnök.

Kis hadsereg öltözködik

Dr. Dancsó József országgyűlési képviselő, alpolgármester beszédében kiemelte: örömteli, hogy a helyi MATASZ már nem az első alkalommal igyekszik felvillantani ennek a korszaknak a szellemiségét, mely számunkra ma már történelem, de sokak számára megélt idő.
– A kiállítással kapcsolatban egy szállóigévé vált mondat jutott eszembe: „Nagy hadsereg fegyverkezik, kis hadsereg öltözködik”. Magyarországra az 1945 utáni időszakban ez nagyon is jellemző volt, hiszen különleges és érdekes egyenruhák jelenítették meg e kor gondolatait, történelmét. Ha jól emlékszem 1945-től 1990-ig legalább hatszor cserélték le a magyar néphadsereg, majd honvédség egyenruháit. A tárlaton látottak alkalmat adnak egyrészt a nosztalgiázásra, másrészt új ismeretek gyarapítására – hangsúlyozta dr. Dancsó József.

Szovjet egyenruhákat másoltunk

A jelvények is a gyűjtemény részei (klikk a képre)
A jelvények is a gyűjtemény részei
A kiállítás anyagát szakmai szempontból dr. Baczoni Tamás, a Hadtörténeti Múzeum főmunkatársa értékelte. Kiemelte, a tárlat legnagyobb érdeme, hogy magánszemélyek, társadalmi szervezetek együttműködésével valósult meg, valójában így kellene működnie a társadalomnak is.
A szakember kifejtette: az 1945 utáni egyenruhák talán nem voltak annyira népszerűek, mint az az előttiek, akár magán – vagy közgyűjteményekben, akár történelmi feldolgozottság szempontjából. Ezért is örömteli ez a kiállítás. Valaha a katonai egyenruha nagy megbecsülésnek örvendett, hiszen a huszárok egyenruháját mi magyarok adtuk az egész világnak.
Majd a politikai változások tükrében ez a második világháború időszakában teljesen megváltozott, hiszen ahelyett, hogy mi adtunk volna példát a világnak, a szovjet egyenruhákat másoltuk szolgai módon. De ez is a történelemnek egy része, ezeket az egyenruhákat is meg kell becsülni.
– Mindenkit arra biztatok, ha van a tulajdonában ebből a korszakból származó egyenruhája, jelvénye, ne dobja ki, hanem adja át egy gyűjtőnek, mert ezekből fog összeállni a történelem – hangsúlyozta a szakember.

A kiállítás február 24-ig tekinthető meg a Szántó Kovács János Területi Múzeumban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.