- hirdetés -

Egyre többen járnak könyvtárba és nagy népszerűségnek örvend az internetezés is.
Bár még nem állnak rendelkezésre a tavalyi év statisztikái, mégis a részeredmények alapján kijelenthető; többen látogatták tavaly a könyvtárat, mint az azt megelőző években.
– Mind a folyóirat-, mind a könyvtárközi kölcsönzés esetében elmondható, hogy egyre többen járnak könyvtárba. A könyvtár által megrendelt folyóiratok közül szinte mindegyiket forgatták az olvasók, ezek közül a magazinok és a napilapok a legnépszerűbbek, de a szakfolyóiratok is kedveltek – tájékoztatta az OrosCafé.hu-t Hotoránné Fekete Gabriella, a Justh Zsigmond Városi Könyvtár vezetője.

Az idősebbek ritkábban járnak

A könyvtárközi kölcsönzésben is nagyobb forgalmat tapasztaltak, mint az azt megelőző években. A többi könyvtárhoz hasonlóan az orosházi is arra törekszik, hogy olyan könyveket szerezzen be, melyek az olvasók körében kedveltek, népszerűek, hiszen egyre kevesebb pénz fordítható állomány gyarapításra. A könyvek megfelelő kiválasztásában nagy segítségükre van az Országos Dokumentumellátó Rendszer.
A könyvtárlátogatók korát tekintve elmondható, hogy szinte minden korosztály – talán a 60 éven felüliek kicsit ritkábban – szívesen válogat a könyvek, zenei csemegék és egyéb szolgáltatások közül. Az idős korosztály „becsalogatása” érdekében évek óta pályázatokat nyújtanak be. Jelenleg is folyamatban van egy, mely az idősek mellett a gyerekek, a fiatalok és a hátrányos helyzetűek körében szolgálja az olvasásnépszerűsítést.

Megújult gyermekkönyvtár

A megújult környezetben igazán jó játszani (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
A megújult környezetben igazán jó játszani
(Fotó: Kecskeméti Krisztina)
A gyerekek is egyre szívesebben járnak könyvtárba, akik egy tavalyi pályázatnak köszönhetően egy megújult bútorzatú gyermekkönyvtárban válogathatnak a könyvek között.
Egy másik pályázat a felnőtteket segíti eligazodni az internet világában tanfolyamok formájában, melyeket egy ideje már a kistérségben is tartanak. Szükség is van rájuk, hiszen az elmúlt időszakban sokan éltek a lehetőséggel, telt házzal zajlottak e képzések.
Az elmúlt évben a tótkomlósi könyvtárral benyújtott közös pályázat eredményeként eszközbeszerzésre is nyertek támogatást, melynek köszönhetően februártól újabb gyöngyszemekkel bővülhet a könyvállomány.

Jól járt az olvasó és a könyvtár is

A mintegy másfél évvel ezelőtt történt költözés, – amikor a Dózsa György utcáról a művelődési házba tette át székhelyét a könyvtár – megosztotta az embereket. Sokan kételkedtek abban, hogy ez jó lépés volt-e az önkormányzat részéről, viszont egyértelműen látszik, hogy nőtt a könyvtárlátogatók száma. Tehát mind az olvasók, mind a könyvtár jól járt a döntéssel, többen bejárnak, hiszen mégiscsak a városközpontban van. A legjelentősebb változás az internet használat területén mutatkozik meg. Amíg a régi helyen elég kevesen vették igénybe ezt a szolgáltatást, addig az új helyen hatalmas népszerűségnek örvend.

A könyvtár is megtesz mindent annak érdekében, hogy egyre többen látogassák őket. Egyik ilyen akciójuk, hogy idén nem emelkednek a díjak, így mindenki a tavalyi áron kölcsönözhet könyvet, zenei CD-t vagy barangolhat a világhálón.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.