- hirdetés -

Szeptember utolsó napján érkezik az új típusú influenza oltóanyaga. Az első szállítmány 4000 adag.

– A Dél-alföldi Régióba 172 ezer oltóanyag érkezett, ennek fele H1N1 influenza elleni. Orosházára 4000 adagot szállítanak a szezonális oltóanyagból, amely az „A” és „B” típusú influenza elleni kombinált oltás, és 4000 adagot az új típusú influenza, a H1N1 elleni védőoltásból – tájékoztatta az OrosCafé.hu-t dr. Tombácz Zsuzsanna, a regionális ÁNTSZ Járványügyi Osztályának tisztifőorvosa.

Az ÁNTSZ három csoportra osztja a jogosultakat, most az első ütembe soroltak kaphatnak a vakcinából. Ide tartoznak a krónikus betegek (például a szív és keringési betegségben szenvedők), valamint a daganatos betegek.

A szerdán érkező oltóanyagból kell megoldani az egészségügyi dolgozók, a lakosság biztonságát és alapvető ellátását szolgáló, valamint a kritikus infrastruktúrát működtető személyek ellátását is.

Még nem kapható

– A védőoltás nem kötelező. A rizikófaktorba soroltak maguk döntik el, kérik-e a védőoltást vagy nem. Aki élni kíván a lehetőséggel, jelezze háziorvosának – hangsúlyozta dr. Tombácz Zsuzsanna, akitől azt is megtudtuk, a 15-40 év közötti fiatal felnőtt generációt veszélyezteti leginkább a vírus.

Magyarország 6 millió oltóanyagot igényelt meg, ebből 4 millió térítésmentesen igényelhető. A fennmaradó  2 millió vakcinát az ingyenességre nem jogosultak vásárolhatják meg a patikákban. Az értékesítést azonban csak akkor kezdik meg, ha a rizikócsoportba tartozók közül minden igénylő megkapta az oltást.

Egyelőre nem tudni, hogy a további csoportokba soroltak mikor jutnak az oltóanyaghoz.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.