- hirdetés -

Orosházán már fogalommá vált a Kutasi utca 2. – a város egyetlen romatelepe. Áldatlan állapotok uralkodnak a területen, de nem volt ez mindig így.

Több évtizede már, hogy a Kutasi utca 2. romatelep, de egykor teljesen más körülmények között éltek ott a romák, mint napjainkban.
–Tiszta környezetben éltek a családok, ezért sokat is tettek, mindig ügyeltek arra, hogy ne legyen elhanyagolt a terület. Az idők során aztán átalakult a helyzet, egy folyamat indult el a Kutasi utca kettőben, fokozatosan kicserélődtek az ott lakók. A rendszerváltás óta pedig még jobban felgyorsult ez a folyamat, hisz a romák életkörülményei megváltoztak, sokan közülük munkanélküliekké váltak, a hely évek alatt teljesen leamortizálódott – mesélt az egykori időkről Lakatos Tibor a Cigány Kisebbségi Önkormányzat képviselője.

Nyolcan-tízen egy lakásban

Jelenleg 18 család él a romatelepen: 13 család komfort nélküli, úgynevezett szükséglakásokban, 5 család pedig mellette, rendezettebb lakásokban lakik. A szükséglakások egyszobásak, mindegyikük földalapú, melyhez egy picike konyha tartozik. Több lakásban nagycsaládok élnek, akár nyolcan-tízen is.
– A cigánytelepet már régen fel kellett volna számolni. Joggal mondják az orosháziak, hogy a város szégyenfoltja. Ideje már tenni valamit az áldatlan állapotok megszüntetése érdekében, ezért összefogtunk a települési önkormányzattal, hogy közösen megoldást találjunk – hangsúlyozta Simondán Gusztáv, a CKÖ elnöke.

Vajon ez a gyerek is itt nő fel? (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Vajon ez a gyerek is itt nő fel? (klipp a képre galériáért) Fotók: Kecskeméti Krisztina

Több generáció nőtt már fel a telepen, melyet sokan tévesen egy egészként kezelnek, holott valójában két részre kell osztani: komfort nélküli szükséglakásokra és a valamivel komfortosabb lakásokra. A város többször segített már az itt lakóknak, hogy közösen tegyék rendbe környezetüket. Akkor nagy volt a lelkesedés, a romák ásót, kapát, szemeteszsákot ragadtak és kitakarították a telepet. Mostanában azonban szeméthegyek, gaztenger és bűz jellemzi a Kutasi utca 2-t.

Felszámolásra várva

–Több család lakik itt, de sajnos, közülük nem mindegyik érzi fontosnak, hogy rendezett körülmények között éljen. Ez feszültséget okoz. Lehet, hogy ha megbüntetnék az illetékesek azokat, akik nem ügyelnek a tisztaságra, hatna valamit, de mindenképpen az áldatlan állapot felszámolására kell megoldást találni – vélte Lukács Béla a Kutasi utca 2. lakóinak közös képviselője.

Az érdekek tehát találkoznak, mindenki – a romák és a város is – egy megoldást szeretne: a romatelep felszámolását. Az viszont már nem egyszerű kérdés, mindez hogyan történne.
– Többször próbálkoztunk a területet rendezettebbé tenni. Most a mezőgazdasági és lakásügyi bizottság, valamint a szociális bizottság létrehozott egy munkacsoportot. Ennek célja, hogy megoldást találjunk és kidolgozzunk egy javaslatot a romatelepen kialakult helyzet orvoslására, melyet ezután a testület elé terjeszthetünk – nyilatkozta Az OrosCafé.hu-nak Dávid Zoltán, a munkatanács vezetője.

Lakásfoglalók, tartozások – megoldáskeresés

Nem túl jó kilátások
Nem túl jó kilátások (klikk a képre)

A munkatanács tagjai lakásügyi szakértők, Lakatos Tibor, a CKÖ képviselője, Lukács Béla közös képviselő, valamint Bánfalviné Feldmann Ágota, a Városgazdálkodási Zrt. ügyvezető igazgatója. A tanács már két alkalommal ült össze és olyan javaslatokat fogalmazott meg, mely mind a roma telepen élők, mind a város érdekeivel találkoznak. Első lépésként felkérték a Cigány Kisebbségi Önkormányzatot, tegyenek lépést annak érdekében, hogy az ott élők közül, akinek tartozása van, tegyen eleget fizetési kötelezettségeinek. Ugyanis több család nem fizeti az egyébként nem nagy összegű bérleti díjat sem. A hátralékok rendezése lenne az első tárgyalási pont.

A másik nagy problémát az önkényes lakásfoglalók jelentik. Ha kiköltöznek egy lakásból, szinte egyik napról a másikra újabb családok törik fel az ajtót és beköltöznek.
– Ez megengedhetetlen, ebben az ügyben is a CKÖ és a közös képviselő közreműködését kértük, hogy próbálják a megüresedett lakásokat úgy is tartani. Kértük közbenjárásukat abban is, hogy a telepen lakók tegyék rendbe környezetüket, hiszen elviselhetetlen körülmények uralkodnak – összegezte Dávid Zoltán.

Dávid Zoltán azt is elmondta, Bánfalviné Feldmann Ágota a tanácskozáson említést tett arról, hogy annak, aki rendesen fizet, a tervek szerint fel tudnak ajánlani a Dankó utcában egy kisebb komfortfokozatú lakást. Másrészről a rendezett életvitelt folytatók lakáshelyzetén úgy is tudnánk javítani, hogy a szükséglakásokból átkerülnének a mellette lévő komfortosabb lakásokba. Az így kiürült lakásokat pedig lebonthatnák. Ugyan ez egy folyamat kezdete, de működő megoldás lehetne a több éve tartó probléma megoldására.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.