- hirdetés -

Szeptember 10-én Nagymágocsról indult útnak Kinyó Zsolt, hogy bejárja hazánkat.

A tavalyi, hat európai országot átszelő, Spanyolországban végződő 4000 km-es  „séta” után, idén ismét nagy túrára indult a népszerű Kósza, alias Kinyó Zsolt.  A „Négy és félmillió lépés Magyarországon” elnevezésű gyalogtúrán végig halad az országos kék túra teljes hosszán. Ez 2600 km-es távot jelent. Zsoltot, még az indulás előtt sikerült elcsípnünk egy beszélgetésre.

Mi a célod ezzel a túrával?

Majdnem napra pontosan harminc éve annak, hogy elkészült Rockenbauer Pál nagyszerű útifilmje,  a „Másfél millió lépés Magyarországon”. Sokunknak nyitotta rá a szemét ez az alkotás hazánk és a természetjárás, túrázás  szépségeire. A film és alkotói előtt szeretnék tisztelegni a túrával, illetve folytatva a missziót, minél több gyermeket szeretnék rávezetni az egészséges életmód útjára. Azt szeretném, ha az útba eső településeken az ott élő gyerekek kísérnének át. Ily módon egy kicsit ők is részesei lesznek a túrának. Ha minden a tervek szerint alakul, október 29-én este 6 körül érkezem a nagymágocsi kastély elé.

Egyedül mégy?

Alapvetően igen. Sokszor fogok találkozni egy profi TV-s csapattal, akik filmet készítenek az útról. Terveink szerint ezt meg lehet majd nézni az MTV 1 műsorán, a településeken velem gyalogló gyerekekről se feledkezzünk meg. Természetesen én is videózok.

"Előttem kilométerek..." Egészen pontosan 2600. (fotó:Lénárt 'Léna' Ferenc)
"Előttem kilométerek..." Egészen pontosan 2600. (fotó: Lénárt 'Léna' Ferenc)

Hogyan készültél erre a 2600 km-re?

A karaténak köszönhetően valamilyen szinten mindig edzésben vagyok. Mostanában a lábizmaimat napi 30-40 km görkorizással edzem, de emellett futok és gyalogolok is. Ami a másik oldalát illeti, rengeteg szervező munka és sok-sok tervezés van mögöttem. Napról napra, kilométerről- kilométerre meg kellett előre tervezni az egész útvonalat, a szállást, és sorolhatnám. A települések szinte kivétel nélkül pozitívan álltak hozzá az elképzeléseimhez és örültek neki. Ki-ki tehetsége szerint segít is, és ez az önkormányzatok jelenlegi anyagi helyzetét ismerve, nagy szó.

Mezőhegyesről indultál. Sokáig Orosházán laktál és sportoltál, jelenleg Siófokon laksz. Ha valaki az út során a származásodról faggat, mit válaszolsz?

Életemből 17 évet töltöttem Orosházán. Ahogy mondtad, itt ismerkedtem meg a karatéval és rengeteg minden ide köt, tehát ha bárki kérdezi, gondolkodás nélkül orosházinak vallom magam.

Kinyó Zsolt nagy túrájáról időről-időre beszámolunk. Ha valaki szeretne többet tudni Zsoltról, az útvonaláról, az eddigi sikereiről, az kattintson a túrázó weboldalára.

Jó utat Kósza!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.