- hirdetés -

Filmesek, fotósok és híres színészek, modellek érkeztek, hogy a fiatalokat tanítsák.

A Magyar Televíziós és Filmművészeti Szövetség első alkalommal szervezett országos művészeti alkotótábort a múlt héten a Táncsics Mihály Gimnáziumban. Három művészeti területtel ismerkedhetett az a közel negyven fiatal, akik az ország számos pontjáról és a határokon túlról is érkeztek városunkba.

A modellkedés, színészmesterség és filmkészítés kulisszatitkait neves előadók, ismert művészek osztották meg a fiatalokkal. Varga Attila a szövetség alelnöke elmondta, már régóta érlelődött bennük egy alkotótábor gondolata, ahol a fiatalok lehetőséget kaphatnak arra, hogy kifejezzék önmagukat a különböző művészeti területeken.

Bódy Sylvi: szép szakma, de sok a buktató

A helyszínre Varga Attila barátja, egyben kollégája, Tóth Róbert forgatókönyvíró hívta fel a figyelmet, hiszen a Táncsics gimnázium megfelelő technikával rendelkezik a képzéshez. A modellpalánták elméleti és gyakorlati órák keretében ismerkedtek a szakma rejtelmeivel. Változatos helyszíneken fotózkodtak, gyakorolták a kamera előtti mozgást, személyre szóló smink és hajviseleti tanácsokat kaptak.

A modellképzésben résztvevőket Bódi Sylvi is meglátogatta, a lányokat tanácsokkal látta el, mesélt a szakma szépségeiről, nehézségeiről.
– Sokan gondolják azt, hogy ez egy könnyű szakma, pedig nem fenékig tejfel. Valóban van szép oldala is, amit általában kívülről látnak az emberek; a siker, a csillogás, az elismerés és az ismertség. Viszont van árnyoldala is, sok a kamu és látszat ember a szakmában, illetve a közéleti személyiségek között egyaránt. Rengeteg kitartás, akarat és alázat kell ahhoz, hogy valakiből jó modell váljon – mondta Bódi Sylvi.

Szabó Győző: a tapasztalati tudás híve vagyok

A színészmesterségről Szabó Győző mesélt a fiataloknak. Helyzetgyakorlatok, színészmesterség órák keretében osztotta meg tapasztalatait a színművész.
– Útravalóként az tanácsoltam a fiataloknak, ha ezt a szakmát választják, nagyon fontos, hogy nyitott szemmel járjanak a világban. Hiszen mi karaktereket, szerepeket játszunk, ezeket valahonnan fel kell építenünk, óhatatlanul meg kell merítkezzünk egy csomó mindenben, viselkedésformákat kell keresnünk, ahhoz, hogy tapasztaljunk. Én ugyanis a tapasztalati tudás híve vagyok, ez komoly eszköze lehet egy színésznek – nyilatkozta a neves színművész.

A filmes fiatalok a szakmai alapok elsajátítása után forgatókönyvírással kezdték a tábort. Összesen 13 forgatókönyv készült, melyekből egy szakmai zsűri négyet kiválasztott, ennek alapján készültek el aztán a hét folyamán a rövidfilmek. Az alkotótábor résztvevőiből alakult stábok komoly előkészítő munka után elkezdték a forgatást. Kiválasztották a megfelelő helyszínt, a kellékeket és forgattak éjjel-nappal.

A filmek közül az egyik Az öltöző címet kapta, melyben Szabó Győzőre osztották a főszerepet, aki szívesen vállalta a felkérést és mintegy két és félóra alatt leforgatta a fiatalokkal a jeleneteket. Végül a négyből három kisfilm készült el teljesen, melyeket a fiatal rendező-forgatókönyvíróval, Gigor Attilával közösen néztek meg és „tárgyaltak” ki.

Gigor Attila neve még annyira nem ismert a köztudatban, annak ellenére, hogy számos rövidfilmet készített már, az első nagyjátékfilmje A nyomozó pedig a 2008-as filmszemlén öt díjat kapott.
–Azt soha nem tudja az ember, hogy jó filmet csinált, vagy rosszat. Senki nem rendelkezik ebben a világban azzal a hatalommal, hogy ezt eldöntse. Egyetlen egy dolgot tudhat egy filmes, hogy sikerült-e őszintén visszaadnia azt az állapotot, érzelem és gondolatvilágot, ahol éppen az adott pillanatban tart. A fiataloknak ez a tábor óriási lehetőség, hiszen tét nélkül megtudhatják, mire képesek, a hibáikból pedig tanulhatnak – fejtette ki Gigor Attila.

Az elkészült három rövidfilm élete itt nem ér véget, a szervezők szándéka szerint több filmfesztiválra is benevezik azokat.

Somodi Gyöngyi

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.