- hirdetés -

Névadója születésének évfordulója alkalmából immár 23. alkalommal rendezett szavalóversenyt a Justh Zsigmond Városi Könyvtár. A megmérettetésre két megyéből 23 középiskolás diák érkezett, akik két korcsoportban mutathatták be tudásukat.

Elsőként Orosháza polgármestere köszöntötte a résztvevőket és felkészítőiket a XXIII. Justh Zsigmond szavalóversenyen. A városvezető gratulált a résztvevőknek és kiemelte, mindegyikük nyertes, hisz verses kötetet vett a kezébe, tanult, és bárki így tesz, több lesz a versek által. Megköszönte a felkészítő tanárok odaadó munkáját, zárszóként pedig azt kívánta, a versenyzők okozzanak szereplésükkel nehéz perceket a zsűrinek.

Elsőként Dávid Zoltán polgármester köszöntötte a résztvevőket (Fotó: Nagy Kristóf)

A versenyzők szót fogadtak a polgármesternek és a 9-10. évfolyamosok és a 11-12. évfolyamosok kategóriájában is komoly fejtörést okoztak a háromtagú, B. Imre Julianna vezette zsűrinek.

Már a „kicsik” versenyében is szép, érett szavalatokat hallhattunk (Fotó: Nagy Kristóf)

– Nagyon hálás feladat volt a mai zsűrizés, mert nagyon szép és érett versmondásokat hallhattunk mindkét korcsoportban. Lehetett érezni a fejlődést a kisebbek és a nagyobbak között. Megköszönhetjük az élményt, hogy ennyi jó verset, versmondást hallhattunk. Alapvetően dicséretes és értékes dolog, ha valaki megtanul néhány(vagy sok) verset, és az, hogy még meg is méreti magát, ki mer állni a többiek elé, még tovább növeli az értékét. A ma hallott 23 versenyző nagyon szép élményt szerzett a hallgatóságnak – összegzett a zsűrielnök, B. Imre Julianna.

A versenyzők feszült figyelemmel hallgatták vetélytársaik produkcióját (Fotó: Nagy Kristóf)

A versenyzők közt örömmel fedeztünk fel ismerős arcokat, hisz sokan jönnek újra és újra az előző évi élmények hatására. Egyikük, a Szentesen tanuló Lengyel Vivien, aki a tavalyi második hely után egyet előre lépett a rangsorban.

– Nagyon jól éreztem magam most is. A tavalyi második hely is nagyon jó volt, de belül piszkált a kisördög, hogy újra megpróbáljam, hátha sikerül győzni is. Szerintem nagyon színvonalas versenyen vagyunk túl, dacára annak, hogy hány évesek vagyunk. Én minden esetre nagyon szeretek Orosházára jönni és itt fellépni – mondta a 11.-12. évfolyamos kategória győztese.

A XXIII. Justh Zsigmond Szavalóverseny végeredménye:

9-10. évfolyam

1. hely Magony Petra                 Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium és Kollégium

2. hely Nálhi-Tóth Panka            Horváth Mihály Gimnázium, Szentes

3. hely Szűcs Luca                     Horváth Mihály Gimnázium, Szentes

11-14. évfolyam

1. hely Lengyel Vivien                 Horváth Mihály Gimnázium, Szentes

2. hely Maczelka Barnabás         Horváth Mihály Gimnázium, Szentes

3. hely Horváth Áron                   Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium és Kollégium

A Justh Zsigmond Szavalóversenyeken rendszeresen megemlékeznek a szervezők a verseny egykori neves zsűrielnökéről, a kitűnő orosházi előadóművészről, a fiatalon elhunyt Józsa Mihályról is. A Józsa Mihály Emlékdíjat nem a zsűri ítéli oda. A versenyzők szavaznak és maguk közül választják ki azt, akinek a produkciója leginkább tetszett. Idén a versenyzőknek Molnár Zsófia szavalata tetszett a legjobban.

Józsa Mihály emlékdíj 

Molnár Zsófia Bernadett               GYSZC Kossuth Lajos Technikum, Szakközépiskola és Kollégium

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.