- hirdetés -

Ünnepélyes esemény helyszíne volt a magyardombegyházi sajtüzem. Az újonnan létesült napelemrendszert adták át rendeltetésének.

Az ünnepségen jelen volt Réthy Pál Közfoglalkoztatási és Vízügyi helyettes-államtitkár, Erdős Norbert országgyűlési képviselő, Dinyés Ildikó, Magyardombegyház polgármestere és több környező település polgármestere, jegyzője.

Dinyés Ildikó beszédében felidézte a napelemrendszer megépülésének kezdeteit, szükségességét.

– Az üzem minden gépe elektromos árammal működik. Az áram ára jelentősen megnőtt és az üzem számlája már elérte a 600 ezer forintos nagyságrendet. Tavaly a település kiegészítő támogatási kérelmet nyújtott be a belügyminisztériumhoz, hogy a napelemparkot megvalósíthassák. A minisztérium decemberben fogadta ezt el és több, mint tízmillió forint értékben támogatta. Januárban már meg is kezdődött a napelemek telepítése és az áramszolgáltató is példás gyorsasággal végezte el a rákötést. A napelemek segítségével az üzem az energiát tekintve majdnem önellátóvá vált – mondta el a polgármester.

Réthy Pál helyettes-államtitkár, Dinyés Ildikó polgármester és Erdős Norbert országgyűlési képviselő (Fotó: CSJ.)

Erdős Norbert méltatta a magyardombegyházi polgármesteri hivatal elmúlt tizennégy évi munkáját. Elmondta, hogy a polgári kormányzás ideje alatt, 2010 óta közel egymilliárd forint érkezett a településre és az a szisztematikus és egymásra épülő munka, amit elvégeztek, látványos javulást eredményezett. Kezdve a kecsketenyésztéssel, folytatva a sajtüzem létrehozásával és a vendégház megépítésével, mellyel a falusi turizmus irányába is nyitott a község. Kiemelte, hogy Békés vármegye legkisebb közigazgatási területtel rendelkező községében joggal lehetünk büszkék erre.

Réthy Pál helyettes-államtitkár elmondta, hogy a minisztérium és a magyardombegyházi önkormányzat hosszú ideje eredményesen dolgozik együtt.

– Büszkén kijelenthetjük, hogy az együttműködés eredményeként Magyardombegyház neve felkerült a hazai élelmiszerelőállítás térképére. Örömömre szolgál, hogy ismét elkészült egy zöld energiát felhasználó üzem, amely hozzájárul a magyar klíma és természetvédelmi akciótervének megvalósulásához. Az ilyen fejlesztések nagyon fontosak az ilyen kistelepülések számára – tette hozzá a helyettes-államtitkár.

Az avatóünnepség az ünnepélyes szalagátvágással ért véget.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.