- hirdetés -

A svájci központi székhelyű Woertz 2013-ban kezdte meg Orosházán termelési tevékenységét. A céget 1928-ban alapították, a többgenerációs családi vállalkozás kinőtte magát. Elektronikai berendezéseket, csatlakozó egységeket készítenek. Dr. Ónodi Tamás ügyvezetőt kértük, értékelje a cég elmúlt évét és ismertesse a jövőbeli terveket.

Dr. Ónodi Tamás, a Neumann János Tudós Társaság tagja az elmúlt évben Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést kapott a magyar mérnökképzés jó hírnevét Svájcban is megerősítő, példaadó szakmai és civil tevékenysége elismeréseképpen. A társaság a hazai és svájci tudományos életet köti össze. Az ügyvezető húsz éve van a svájci vállalatnál, jelenleg annak igazgatója, számos terméket fejlesztett, nemzetközileg bejelentett szabadalmainak száma meghaladja a hetvenet. Nagy megtiszteltetésnek érzi szakmai tevékenységének ilyen mértékű hazai elismerését.

Kérdésünkre válaszolva elmondta, a rendelést a svájci székhelyű anyavállalattól kapják, így a célokat is ott határozzák meg. 2013-ban kísérleti jelleggel, nyolc fővel kezdték meg az orosházi munkát, mára nyolcvan fő munkavállalót számolnak. A saját fejlesztésű, világszabadalom alapján előállított speciális elektromos csatlakozókhoz a magas hőbírású kerámiaelemeket az orosházi Cerlux Kft. szállítja. A csatlakozók összeszerelése Orosházán történik. A magyar munkaerő érdeklődő és motivált, Svájcban nagyon elégedettek az orosházi alkalmazottakkal.

A Woertz profilja az egyre magasabb szintű technológiát igénylő rendszerek felé tolódik, ezt a technikát Magyarországra is behozták, az itt dolgozók gyorsan alkalmazkodtak és beletanultak. Orosházán jelenleg a Képessy utcában és a Szabadság téren folyik a termelés. Mint megtudtuk, hosszú távon tervez maradni Orosházán a cég, sőt, a közelmúltban egy újabb fontos lépést tettek előre. Dr. Ónodi Tamás elmondta, a Szabadság téri épületrészt eddig bérelték, de Dávid Zoltán polgármesterrel és a városvezetéssel együtt gondolkodva új alapokra helyezték elképzeléseiket, biztosítva a cég hosszú távú helybeni fejlesztését. A város a volt bérleményt piaci áron, nyílt árverés útján értékesítette. Orosháza így profitál belőle, hiszen az ingatlanban hasznos tevékenység zajlik majd ezentúl is, munkahelyeket biztosítva, sok orosházi család megélhetését garantálva. A cég pedig a befektetéssel elköteleződését fejezi ki a város mellett, tovább erősítve a jó kapcsolatot.

Az elmúlt évek rendhagyó eseményeinek gazdasági hatásait megérezték, de a Covid-világjárvány idején is – megfelelő egészségügyi előírások alkalmazása mellett – folyamatosan működtek, nem bocsájtottak el dolgozókat, illetve a megnövekedett energiaárakat az anyavállalat kigazdálkodta. Az ügyvezető kiemelte, az Orosházán teljesített projektek különbözősége végett, és a viszonylag kisebb darabszámok révén a tevékenység továbbra is rugalmasan alkalmazkodó technológiát, sok esetben precíz kézi munkaerőt is igényel. Kiemelten ügyelnek a dolgozói állomány megtartására, az elmúlt időben jelentős bérfejlesztést hajtottak végre, valamint egyéb szociális juttatásokra is gondot fordítanak.

Orosházán többek között olyan hosszú alagutakban alkalmazott biztonságtechnikai eszközöket gyártanak, amelyek 900 Celsius fok feletti hőmérséklet mellett is képesek biztosítani 1-1,5 órán keresztül az áramellátást a vészvilágításnak és a szellőzőrendszereknek. A világon a leghosszabb, 57 kilométeres svájci Gotthárd vasúti alagútban is a Woertz termékeit alkalmazták. Egy új szabadalommal, szalagkábel alkalmazásával és a gyorsan szerelhető csatlakozódobozokkal az autótöltő-állomások kiépítése is felgyorsult. A norvég autótöltők egy része szintén Magyarországról kerül ki, továbbá a cég az okosházakban alkalmazott elektronikai megoldásokban is úttörő. Az új technológiával egy háznál akár 40-60 százalékkal kevesebb kábelre lehet szükség, ezáltal az azok előállítására fordítandó jelentős energiát, valamint kibocsájtott káros anyagot takarítanak meg. A termékek iránt nagy az érdeklődés, a jövőbeli tervek között szerepel, hogy az itt készült eszközöket a magyar piac számára is elérhetővé tegyék.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.