- hirdetés -

A Romániában, Moldovában és Magyarország egyes területein ismert padlizsán és paprika alapú krém sokak kedvence. A zakuszkát eredetileg a nyári időszakból megmaradt tojásgyümölcs és kápia paprika téli eltárolására találták ki, többen pedig még ma is erre használják, de frissen is nagyon finom egy szelet pirítósra kenve.

Mint általában minden receptnél, a zakuszka esetében is igaz, hogy mindenki a maga szájíze szerint készíti. Van, aki ragaszkodik az alap padlizsán és paprika felálláshoz, mások pedig még megbolondítják néhány plusz összetevővel. Az eredeti recept szerint a zakuszkához szükség van 800 gramm kápia paprikára, 1,5 kilogramm padlizsánra, 2 közepes hagymára, 2 deciliter passzírozott paradicsomra, olajra, sóra, borsra és babérlevélre.

Elkészítése kissé időigényes, hiszen a padlizsánokat és paprikát jól meg kell sütni, azonban utóbbinak kevesebb idő – 40 perc – is elég, míg a padlizsánt további 25 percig a sütőben kell hagyni. Miután a zöldségek megsültek le kell szedni a héjukat, majd turmixgéppel, vagy robotgéppel pürésíteni. Hagyományosan ezt a folyamatot késsel csinálták, így az eredmény nem lett olyan krémes, de az ízén nem változtatott. A püré elkészülése után a hagymát üvegesre pároljuk, rátesszük a zöldséges keveréket, majd fűszerezzük.

Az elkészült krémet fogyaszthatjuk azonnal, vagy befőző üvegekben elrakhatjuk. Így akár több éven keresztül is eláll, és télen is fogyaszthatunk a nyári zöldségekből készült ételből. Az alapreceptet sokféleképpen lehet még variálni. Van, aki kevesebb padlizsánt használ, vagy aki babból készíti. Olyan is előfordul, aki az alaphoz répát, esetleg gombát ad pluszba, ezzel feldobva az ízét a krémnek.

Fotók: Nagy Kristóf

A zakuszka egészséges reggeli vagy vacsora választás lehet. Mivel hús és állati eredetű termék nincs benne, így a vegán és vegetáriánus emberek is bátran fogyaszthatják.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.