- hirdetés -

Az orosházi Interact Club tagjainak fejében fogalmazódott meg az ötlet, amely mostanra egy országos akcióvá terebélyesedett. A Rotary Club ifjúsági szervezete minden hónapra készül egy különleges programmal, márciusban pedig az egyik nagy könyvkiadóval közösen szerveznek könyvkeresést. Az Interact Club tagjai úgy gondolták, az egyhetes eseménybe másokat is bevonnak a szervezeten keresztül, így összesen hat település vesz részt az akcióban.

Az országban több helyen működik Interact Club, és habár szinte az orosháziak a legfiatalabbak – mivel tavaly májusban alakultak – mégis kezükbe vették az irányítást a szervezet márciusi programját illetően. A tagok fejében egy könyvkereső akció fogalmazódott meg, mely során szerte a városban kis csomagokat hagynak el, benne egy-egy vadonatúj példánnyal. Török Virág, az orosházi Interact Club elnöke elmondta, mivel jó kapcsolatot ápolnak a többi klubbal is, így felvetették, nem szeretnének-e csatlakozni a kezdeményezéshez.

– Először persze felvettem a kapcsolatot több kiadóval is, támogatnák-e az ötletünket könyvekkel. Végül a Líra pozitív választ adott, és felajánlottak negyven példányt, amit elrejthetünk. Eleinte Orosházán szerettük volna mindet kiosztani, azonban arra gondoltunk, inkább összefogunk a többi interactossal. Így nem csak itt, de Baján, Nyíregyházán, Egerben, Szentesen, Csongrádon is rejtünk majd el könyveket. Egy településen pedig minimum nyolc kötet találhat gazdára – részletezte Török Virág. – Az akció március 25-én indul és egészen 31-ig tart. Azt pedig, hogy pontosan mikor és hol találhatják meg a könyveket, a közösségi média oldalainkon tesszük közzé – ismertette.

Az, aki megtalál egy elrejtett könyvet a fehér A/4-es csomagoláson találkozik egy matricával, mely ismerteti mi a további teendő. Török Virág előzetesen azt is elárulta nagyon vegyesek a műfajok, elsősorban pedig a 14-18 év közöttieknek szóló történetek szerepelnek a listán. – Meglepődtem, amikor Budapesten átvettem a köteteket, hiszen vannak köztük igen népszerű alkotások is. Ifjúsági regények, életrajzi könyvek, de tudományos témák is – hangsúlyozta.

A program célja, amellett, hogy összehozza az ország Interact Clubjait az, hogy visszahozza az olvasás szeretetét a fiatalok körébe. A listát, mely köteteket lehet megtalálni éppen egy nap, már éjfélkor közzéteszik, a helyszínek tekintetében pedig próbálnak majd az ismertebb helyek mellett maradni – Orosháza határain belül –, így senkinek nem kell túl messzire mennie a vágyott csomagért.

Arról, hogy pontosan hol lesznek a csomagok az Interact Facebook oldalán, valamint Instagram oldalán lehet majd tájékozódni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.