- hirdetés -

Néhány nap leforgása alatt két kollégánk is idegen eredetű sms-t kapott.

A kétes forrású üzenetekben egyszer egy elveszett csomagról, majd egy meghiúsult csomagkézbesítéssel kapcsolatban tájékoztatnak. Az újbóli kézbesítéshez egy linken keresztül személyes adatokat próbálnak meg kicsalni.

Soha, semmilyen körülmények között ne adjanak meg ilyen esetben adatot, főleg ne bankkártyához tartozót. Az utóbbi sms-ek +261-el kezdődő, Madagaszkárhoz tartozó hívószámról egy fiktív futárszolgálat nevében érkeztek, de korábban bank nevében küldött hamis üzenetekkel is tettek kísérletet csalók.

Korábban megírtuk, a Hanganov Kft. adatbiztonsági tanácsai szerint a legfontosabb, hogy soha ne adják meg bankkártyáik adatait, internetbanki jelszavukat, azonosítót, vagy az egyszer használatos SMS-ben kapott kódot. A bank ezeket az információkat sosem kéri el. Kérésre ne telepítsenek alkalmazást telefonukra, vagy más digitális eszközükre. Soha ne utaljanak pénzt telefonon érkező kérésre. Gyanús telefonhívás esetén szakítsák meg a hívást, majd hívják fel a bankjuk hivatalos honlapján elérhető ügyfélszolgálati telefonszámot a korábbi hívás valódiságának ellenőrzése végett.

fotó: Nagy Kristóf

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.