- hirdetés -

Orosháza városvezetése a legnagyobb helyi adófizető cégek vezetőit látta vendégül nemrég. A meghívottak között volt a Vasex Kft. is.

A tavalyi esztendőről, a cégről, az eredményekről és a várakozásokról a cégvezetővel, Polyák Jánossal beszélgettünk.

Hogyan értékelné a cég 2023-as gazdasági évét?

A Vasex Kft. 2023-as gazdasági éve az előző évekhez képest csalódást keltő volt. 2022 harmadik negyedévétől már egy csökkenő kiskereskedelmi forgalommal kellett számolni. Az infláció emelkedése, illetve az energiaárak drasztikus növekedése arra késztette a fogyasztókat, hogy átalakítsák a fogyasztási szokásaikat. Az energia és a napi megélhetés finanszírozása került előtérbe. Az általunk is forgalmazott beruházási és felújítási termékek háttérbe szorultak.

Így a 2023-as évünk csalódást keltő volt, azzal együtt, hogy örültünk annak az eredménynek, amit el tudtunk érni, hiszen a költségeink (energiaköltség, szállítási költség, munkabérköltségek) is nagymértékben nőttek.

Fotó: Nagy Kristóf

Milyen célokkal vágtak neki az évnek és ebből mit sikerült eddig megvalósítani?

A 2024-es évet nagyon óvatosan terveztük. Az építőiparban és ezen belül az építőanyag-kereskedelemben további kereslet csökkenés volt várható. Az év első hónapja, a január szomorúan is festett, viszont a februárban, talán a jó időnek, az emelt béreknek a 13. havi nyugdíjnak köszönhetően már jobb volt. Így nem is igazán mondanék prognózist a 2024-es évre, még várnunk kell egy-két hónapot ahhoz, hogy tisztább képet kaphassunk.

Milyen változási tényezőkhöz kellett alkalmazkodni, milyen kihívásokkal néztek szembe?

Csökkenő forgalom és csökkenő árrés mellett kellett növekvő költségekkel együtt gazdálkodnunk. A magas infláció miatt a kereslet csökkent, ezért a fogyasztói árak is csökkentek, az árrések ennél fogva alacsonyabb szintűek lettek, viszont számtalan költség növekedett.

Néhány példát, ha említünk: nőtt az útdíj, az üzemanyagok költsége, a vízdíj, vagy a kiterjesztett gyártói felelősséghez kötődően a hulladékgazdálkodás költsége nagymértékben növekedett. És nem utolsó sorban a bérköltségek, de ez szinte természetes, hiszen a dolgozók megélhetési költségei is drasztikusan emelkedtek, ehhez a béreknek is hozzá kellett igazodniuk.

Fotó: Nagy Kristóf

Változott a dolgozói létszám?

Mindig van egy természetes hullámzás a dolgozói létszámunkban, ment el dolgozónk, illetve anyai örömök elé is nézett munkavállalónk. Az ő elmenetelüket már nem pótoltuk. Tehát kevesebben vagyunk, amit belső munkaszervezéssel oldjunk meg, nem tervezünk létszámbővítést. Amennyiben veszítünk el munkatársat ebben az évben, az ő pótlásukat sem tervezzük.

Mi jellemzi a dolgozói összetételt, szaktudást?

A kiskereskedelemnek egy speciális ágában vagyunk, az építőanyag és barkácstermékek értékesítéséhez komoly szaktudás szükséges, hiszen minden elérhető az interneten keresztül is, de a vásárlók nagy része alkalmazástechnikai és áruismereti tudás miatt látogat el hozzánk az üzletbe, ezért megfelelő szaktudással rendelkező munkavállalókra van szükségünk. Minimum érettségivel kell rendelkezni. Többéves szakmai gyakorlattal bíró munkatársakat alkalmazunk, de a gazdálkodás és a marketing területén felsőfokú végzettségű munkatársaink is vannak.

Fotó: Nagy Kristóf

A mostani gazdasági helyzetben mennyire lehet előre tervezni?

Ez a legnehezebb kérdés. Az államháztartás helyzete nem könnyű, rengeteg beruházásról mond le az állam is és a magánszektor is. A felújítási és családtámogatási rendszer is változott, kevesebb támogatást tud nyújtani a kormány ezeken a területeken. A vállalkozásokat többletadók terhelik, ezért az eredményességük és a beruházásra fordítható összegeik csökkennek. Amíg a kereslet tartósan nem tud növekedni, addig tervezni sem tudunk. Inkább reagálunk, mint tervezünk.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.