- hirdetés -

Habár már nem egészen új keletű dolog, hogy chipet ültessenek az emberi agyba, Elon Musk és a Neuralink most mégis teljesen ámulatba ejtette az embereket. A világ leggazdagabb embere nemrég számolt be arról, hogy sikeresen elvégezték az első műtétet, melynek során egy emberi agyba ültették be a cég által kifejlesztett chipet. Az érdekes és egyben megosztó témáról az orosháziakat is megkérdeztük, mit gondolnak a technológia ilyen szintű fejlődéséről.

Már az 1960-as és 1970-es években is próbálkoztak az agy elektromos stimulációjával, igaz, akkor még csak állatokon. Elon Musk és a Neuralink fejlesztése most egészen odaáig fejlődött, hogy a chip már az emberi agyba is beültethető, az eredményekről azonban csak később adnak számot. Ami biztos, mindezzel a cél az lenne, hogy a chip impulzusokat továbbítson a kezekbe és lábakba, így a bénulást, de számos más neurológiai betegséget is kezelni lehetne.

– Még nem nagyon hallottam erről, így nehéz mit hozzáfűzni, de ha így van, akkor valószínűleg ennek pozitív hozadéka lehet. Mindez azonban csak a jövőben derül majd ki. Én az oltásokról is hasonlóképp vélekedtem, arról sem tudtam, hogy valóban az emberek egészségét szolgálja-e hosszútávon – mondta Szakács-Ravasz Erika – Én igazán abban hiszek, amit látok. Nem is érdekelnek nagyon az ilyen dolgok, hisz még nagyon idegenek. Nem mondom, hogy az újtól feltétlen félni kell, de ezt a technológiát valószínűleg úgyis a gyermekeink fogják majd jobban ismerni – tette hozzá.

Szakács-Ravasz Erika (Fotó: Nagy Kristóf)

A gyógyításon túl azonban Elon Musk egy másik célja az ember és a mesterséges intelligencia szimbiózisa. Ennek köszönhetően lehetséges lenne akár internetről ételt rendelni csupán a gondolatunkkal, vagy egy nyelvet lefordítani a fejünkben, irányítani a különböző készülékeket.

– Elég baj az. Mindezzel akár árthatunk másoknak, ha rossz kezekbe kerül. Ez már egy robotvilág, vagy annak a kezdete. Egyre inkább haladunk a science-fiction filmek megvalósulásához. Úgy hallottam a japánok éppen azért is álltak le egy fejlesztéssel, mert a robotok saját kommunikációba kezdtek, valamint a Teslánál is rosszul sült el valami. Hiába tudunk majd gyógyítani vele, ha arra is alkalmas lesz, hogy másoknak ártsunk – emelte ki egy orosházi lakos, aki azt is hozzátette, Albert Einsteinnek valószínűleg igaza lesz, és a harmadik világháború atomfegyvereinek köszönhetően a negyediket már csak botokkal tudják majd megvívni.

Papp Lukács Imre (Fotó: Nagy Kristóf)

Mások is hasonlóan vélekedtek a témával kapcsolatban, Szabó Marianna ki is jelentette, számára mindez már félelmetes. Papp Lukács Imre szerint mindez utópisztikus, valamint olyan szinten másznak bele a természetbe, hogy szinte az ember már nem is lesz önmaga.

– Én mindkét oldalát látom, a pozitívat és a negatívat is – kezdte Madarász Milán, a Táncsics Mihály Gimnázium 11.B osztályos tanulója. – Mivel még nincs kiforrva teljesen a technológia, így nehéz mit mondani, de egyelőre úgy látom sokkal több veszélye van, mint előnye. Valahol meg kell húzni egy határt, ahol már a technológia nem szólhat bele az életünkbe – fogalmazott a tanuló.

– Én inkább a veszélyeiről hallottam ennek. Meg is hackelhetik ezt a rendszert, és így az alapfázisaiban még nem is tudjuk pontosan mit csinál. Ennek ellenére, ha a jövőben mondjuk már olyan elterjedt lesz, mint egy telefon vagy laptop, a megfelelő biztonsággal kialakítva, akkor szerintem én is beültetném a fejembe. Persze itt felmerül a kérdés, hogyha lesz egy mesterséges intelligencia a fejünkben, onnantól kezdve mit tekintünk embernek. Hiszen biztosan lesznek olyanok is, akiknek nincs chipje, ezáltal pedig nagy lehet a kontraszt az emberek és „szuperemberek” között – szólt hozzá a témához Viczián Márk.

Osztálytársuk, Csesznok Balázs a biológia oldaláról próbálta nézni a témát. Éppen ezért ő inkább a pozitív oldalt képviseli. – A betegeknek, fogyatékkal élőknek ez egy óriási segítség lehet. A chippel lehet majd pótvégtagokat irányítani, aki lebénult pedig újra mozoghat. A hétköznapi életben egy pizza rendelésre nem használnám, de szerintem azoknak, akik ilyen problémákkal küzdenek talán még a rizikófaktorral együtt is megéri – hangsúlyozta a 11.B osztályos tanuló.

Madarász Milán hozzátette, eleinte mindenki szkeptikus az új dolgokkal szemben, hiszen például egy időben még a könyveket is tiltották. Egy idővel azonban ugyanúgy beépül ez a chip is a köztudatba, mint a telefon vagy laptop. A vélemények tehát megoszlanak, sokan előítéletekkel állnak ehhez, hiszen a hasonló témával foglalkozó filmekben is végül sok minden balul sült el. Azt viszont a diákok mind kiemelték, a gyógyítás szempontjából egy óriási előrelépés lehet az a világ számára.

Fotók: Nagy Kristóf

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.