- hirdetés -

Juhász Anna irodalmár országjáró sorozatának újabb állomása volt péntek este a Petőfi Művelődési Központ Bubik terme. A trialógus vendégei kivétel nélkül valamilyen módon Orosházához, vagy Békés megyéhez kötődőek voltak.

A műsor előtt Juhász Annával, a Sanctum estek létrehozójával beszélgettünk.

Juhász Anna, a Sanctum estek megálmodója (Fotó: Nagy Kristóf)

– Régi tervem volt, hogy olyan sorozatot hozzak létre, aminek ez a címe. Hiszek ugyanis abban, hogy a művészethez mindannyian, legyen szó fellépőről vagy befogadóról, kapcsolunk egyfajta titokzatosságot. Számomra a művészet létrejötte és befogadása is mindig is egyfajta szentség volt, ezért gondoltam úgy, hogy az elsőként Szentendrén megrendezett estnek ezt a nevet adjuk. Ezeken a rendezvényeken mindig nagyon erősek a személyes kötődések, vagy azért, mert az egyik fellépőm kapcsolódik a meglátogatott településhez, esetleg onnan származik vagy indult el a művészi útja, vagy mert mondjuk az irodalmi-képzőművészeti munkájában megjelenik. Ezek az érzelmi és lokális kötődések láthatatlan szálakkal fűznek össze minket, amit a közönség is érez – magyarázta Juhász Anna.

Mint megtudtuk, bármerre járnak az országban, nagy sikert aratnak a műsoraik.

– A Sanctum előadásokkal nagyon jók a tapasztalataink: az emberek szeretik őket, óriási nyitottsággal és szeretettel fogadnak bennünket, és hazaviszik az élményt, amit abban a másfél-két órában kapnak. Fontos odalépni egymáshoz, megszólítani egymást. Sokunknak szüksége van rá, hogy odaforduljunk egymáshoz, beszélgessünk és ha ez őszinte, kötetlen és jó hangulatú, azt az emberek meghálálják – mondja az irodalmár.

Nagy érdeklődés övezte az estet (fotó: Nagy Kristóf)

Az orosházi est vendégei, Zalán Tibor, József Attila-díjas író, költő, Géczi János József Attila-díjas író, költő, képzőművész és Huzella Péter, Kossuth-díjas zeneszerző, gitáros, énekes voltak. Velük beszélgetett Juhász Anna. Kötetlenül, közvetlenül, élvezetesen, sok-sok humorral és vidámsággal, zenével átszőve. A remek hangulatú orosházi Sanctum részleteit nem tudjuk és nem is próbáljuk pontról pontra visszaadni. Ez majdnem lehetetlen lenne. Ahogyan az egyik néző fogalmazott: Ezt nem lehet elmesélni, ezt át kell élni. Aki átélte, egy nagyszerű élménnyel gazdagodva távozhatott a PMK-ból.

A program a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával, a Nemzeti Művelődési Intézet szervezésében valósult meg.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.