- hirdetés -

Négy évvel ezelőtt élesztette újra a Petőfi Művelődési Központ a hagyományt, hogy emlékéremmel ismerjék el azokat az embereket, akik sokat tesznek a kultúráért, a hagyományok megőrzéséért és egyben segítik az intézmény munkáját. Az idei évben január 23-án adták át a Petőfi emlékérmet a Harangos Néptáncegyüttes vezetőjének, Móricz Bencének, aki táncosaival már 14 éve szerves részét képezi a város kulturális programjainak.

A Petőfi emlékérmet először 1986-ban adták át, majd egy kis szünet következett a hagyományban. Lajti Tímea, a Petőfi Művelődési Központ ügyvezetője elmondta, szerették volna újraéleszteni mindezt és az esemény keretében minden évben elismerni egy-egy személy munkáját, aki segíti a PMK kultúraközvetítő munkáját.

Móricz Bence, a Magyar Táncművészeti Egyetemen, majd a szegedi Juhász Gyula Pedagógusképző Kar, Testnevelési és Sporttudományi Intézetben végzett, immáron testnevelés-néptánc szakos pedagógus, a „Népművészet Ifjú Mestere”, „Örökös Aranysarkantyús” táncos. Tizenhat éves kora óta oktatja a magyar néptáncot, eddigi pályafutása alatt Békéscsabán, Kamuton, Szentesen, Battonyán, Dobozon, Hódmezővásárhelyen és Szarvason is dolgozott. Jelenleg az Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában végzi munkáját, az orosházi Harangos Néptáncegyüttes művészeti vezetője.

A Petőfi Emlékérem átadóján Lajti Tímea mellett Dávid Zoltán polgármester gratulált a táncos tehetségnek. – Az egyik legfontosabb dolog a hagyományok őrzése, a néptánc szeretetével pedig mindezt annyira megerősítetted Orosházán, hogy csak hálával tartozhatunk. Az én lányom is néptáncol, így tudom, és látom, hogy nem csak Orosházán, de a környék szinte összes településén jelen vagytok. Polgármesterként ez mindig büszkeséggel tölt el. Kellett egy ilyen motiváció, mint amit te hoztál magaddal – intézte szavait a városvezető a díjazotthoz.

Az elismerésként átadott emlékérmet még Rajki László, orosházi szobrászművész készítette 1983-ban, Petőfi Sándor születésének 160. évfordulóján. Az elismerő szavakat, és a gyönyörű plakettet Bence is megköszönte, kiemelte, nagyon örül a méltatásnak.

– Immár 14 éve, hogy Orosházára járok és már itt is élek. Minden munkám ideköt engem. Ez az elismerés megerősítés abban, hogy a múltban és jelenben végzett tevékenységem nem volt hiábavaló, mindezt pedig a jövőben is szeretném folytatni. A hagyomány őrzése egy hosszú folyamat, mellyel egy tartós, folyamatos utánpótlással működő együttes létrehozása a cél. Az első generáció tagjai már felnőttek, a következő 14 év után pedig majd meglátjuk, hol tartunk – nyilatkozta Móricz Bence.

A Békés Megyei Néptáncosok Szövetségével együttműködve tervei közt szerepel, hogy létrehozzon egy olyan tanfolyamot, amely az általános iskolás 5, 6, 7 és 8-os korosztályt készítené fel a Békéscsabai Bartók Béla Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola, Zeneiskola néptánc tanszakára. Ezen felül városi rendezvények aktív résztvevője, táncházakat, továbbképzéseket szervez – köztük idén kilencedik alkalommal tervezi a „Körös-menti NépTáncTábor” elnevezésű program indítását – fiatal pályakezdő tánctanárokat, táncosokat mentorál, lehetőséget biztosít gyakorlati ismeretek szerzésére. Fontos számára természetvédelem, 2024-ben Orosházán szeretné megrendezni a „Folk&Roll a Természetért” jótékonysági estet.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.