- hirdetés -

Kapitányságvezetőnek választották Ficsor Karolinát. Az országban kevesebb mint tíz nő viseli ezt a címet, ezért is lehetünk mérhetetlenül büszkék az orosházi származású rendőrnőre, akit január 1-én neveztek ki a Veszprémi Rendőrkapitányság vezetőjévé. A rendkívüli előléptetés kapcsán vele beszélgettünk.

Az OrosCafé követői 2021-ben olvashattak önről utoljára, a főváros VII. kerületének bűnügyi osztályvezetőjeként akkor is sok-sok izgalmas történetet osztott meg velünk. Hogyan került Budapestről Veszprémbe?

– Felkérés útján. A VII. kerületben a bulinegyed biztonságáét feleltem, és több ügyben dolgoztam együtt Veszprém megye jelenlegi rendőrfőkapitányával, aki akkor még más területen dolgozott Budapesten . Ennek köszönhetően ismerhetett meg engem szakmailag, majd emberileg, és döntött úgy, felkér és megbízást nyújt  a kapitányságvezetői posztra. Sok időt nem hagyott a gondolkozásra, gyorsan kellett mérlegelnem. Tíz budapesti évet hagytam hátra, ami nem volt könnyű, de most is, mint korábban többször, vonzott a fejlődés lehetősége, így hát átszálltam egyik „hajóból” a másikba. Nem mondom, hogy félsz nélkül, hisz komoly feladatok várnak rám, de mindent megteszek, hogy a legjobban teljesítsek. A legfontosabb, hogy az állománnyal együtt a város lakóinak elvárását teljesíteni tudjuk, azaz meglegyen a közrend és a köznyugalom, és az állampolgárok biztonságban érezzék magukat.

Az élete folyamatos költözés, áthelyezés. Orosháza után Szegeden dolgozott, majd a fővárosban, azon belül is egymás után három különböző kerületben, most pedig Veszprémben teljesít szolgálatot. Hogy lehet ezt bírni?

– Nyilván nehezebb lenne a helyzet, ha egy egész családot kellene mozdítanom, így viszont, hogy jelenleg egyedül, azaz a kutyámmal élek, megoldható. Bár a környezetváltozást neki sem könnyű megszokni, most mindkettőnknek egy kis időre van szüksége. A mai napig nagyon erős lelki kötelék fűz a szülővárosomhoz, Orosházához is. Sajnos ritkán beszélek az otthoni rokonokkal, régi lovas barátokkal, kollégákkal, pedig erősen húz hozzájuk a szívem. Összekötnek az emlékek, de hát menni kell előre.

(Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság gyűjteménye)

Korábban bűnügyi osztályvezetőként azt nyilatkozta, élvezi az izgalmakat, a bűncselekmények adta szakmai kihívásokat, azt, hogy Budapesten „kifinomult” bűnözők által elkövetett bonyolult eseteket oldhat meg. Mit gondol, jelenlegi munkaköre is képes lesz hasonlóan felfűteni önt?

– Abszolút, a mostani munkám ugyanis jóval kiterjedtebb a korábbinál. Itt most már nem csak bűnügyi, hanem közlekedés, közrend, humán és igazgatásrendészeti oldalon is láthatom egy nagyváros életét. A bűnügyes múltamat nyilván nem tudom és nem is akarom elfelejteni, de úgy érzem, kapitányságvezetőként még többet tehetek majd az emberekért, ami számomra hatalmas motivációt nyújt. 2023-ban Veszprémet Európa kulturális fővárosává választották, ennek köszönhetően nagyon sok itt a külföldi turista, rengeteg a rendezvény, épp ezért folyamatosak a történések is. Veszprém vonzáskörzete 900 négyzetkilométer, sok kis település tartozik hozzá, úgyhogy itt sem fogok unatkozni.

Osztályvezetőként is férfi beosztottakkal dolgozott, most pedig még több férfit irányít. Teszi mindezt szép és csinos, magára mindig adó nőként, aki – nem mellesleg – évekkel ezelőtt a Miss Police versenyen is sikerrel szerepelt. Tapasztalatai szerint él még a férfiakban valamiféle előítélet a női vezetőkkel szemben?

– Eddig nem volt ezzel gondom, a férfi kollégáim mindig megadták a tiszteletet. Emberséges vezetőnek tartom magam, aki könnyen nyit és hamar a bizalmába fogad bárkit, ha viszont az illető átlép egy határvonalat, azonnal falat húzok, és a másik oldalamról is megismernek. Vezetőként viszont tudom, a mi munkánk csapatmunka, egymásért vagyunk, ők értem, én pedig értük. Ez egyfajta szimbiózis, nélkülük, az állományom nélkül én sem lehetnék vezető. Nehéz az emberek fejébe látni, de volt már, hogy megéreztem, valaki nehezen fogadta el, hogy női felettese van. Mivel szeretem a nyílt és egyenes beszédet, behívattam, és megtárgyaltam vele éppen azt adott ügyet vagy problémát. Amiatt is ért támadás, hogy sok éve részt vettem a Miss Police országos szépségversenyen. Többeknek nem tetszett, hogy bikiniben fotózkodtam, de én ezekre a megjegyzésekre általában csak annyit válaszoltam: „bikiniben is rendőr vagyok, 0-24-ben az vagyok”. Nekem tetszett a kezdeményezés, amelynek célja az volt, hogy rávilágítsanak, a szakmában egyébként kemény rendőrnők is képesek finom hölgyek lenni. Megyei szinten egy-egy nőt nevezett az állománya az országos megmérettetésre, én végül közönségdíjas lettem, amire nagyon büszke vagyok.

A sárkányhajózásra továbbra is jut ideje (Fotó: Ficsor Karolina gyűjteménye)

Jut még ideje az állatvédelemre? 2022-ben elnyerte az Állatmentő Liga „Budapest Állatvédő Rendőre” címét, hisz elkötelezetten foglalkozott az állatvédő ügyekkel. Mi a helyzet most?

– Az állatok iránti szeretetemet a gyermekkoromból hozom. Köztük nőttem fel, a szüleimnél és a nagyszüleimnél is volt bőven. Sajnos a régi „normának” köszönhetően sokan még most sem veszik tudomásul, hogy az állati lélek kiszolgáltatott, egy háziállat egész életében a gazdájára van utalva, ezért gyakran találkozunk felelőtlen állattartókkal. Sokat dolgoztam együtt Pataki Gáborral, az Újpesti Állatvédelmi Járőrszolgálat vezetőjével. Kitörölhetetlen emlékek ezek, mély tisztelettel gondolok arra, ő és csapata milyen szeretettel gondoskodtak és gondoskodnak ma is a mentett állatokról. Én most, jelen pillanatban sajnos kevesebbet tudok tenni értük, a budapesti állatokért,  de a munkát itt Veszprémben is szeretném tovább folytatni. Viszont a Rex Kutyaotthon Alapítvány naptárában, amelyben BRFK-sok fotózkodtak menhelyes állatokkal, én is benne vagyok, ami örömmel töltött el, mert bízom benne, hogy ezzel is tudunk ösztönözni az örökbefogadásra.

Hogy még jobban megismerhessük, a végére engedjem meg néhány rövid, könnyed kérdést:
Magas sarkú vagy bakancs?

– Mikor melyik. Alkalomfüggő.

Thriller vagy vígjáték?

– Jöhet mindkettő. Hangulatfüggő.

Könyv vagy film?

– Felváltva. Könyvből ezoterikus, filmből ajánlom a Manifest és a Halott vagy című sorozatokat. Zseniálisak.

Tengerpart vagy hegyek?

– Balaton. Akkor víz és hegy is jut egyszerre.

Bulitánc vagy társasjáték?

– Korábban az első. Ma már a második.

Humor vagy intelligencia?

– Egálban a kettő. Nem tudnék választani.

Fekete vagy fehér?

– Akkor már inkább legyen színes.

Kiemelt kép: Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság gyűjteménye

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.