- hirdetés -

Mint mindig, idén is a köztársasági elnök feladata, hogy kitűzze a helyi önkormányzati választásokat, amely általában a kitűzés napját követő hetvenedik és kilencvenedik nap közé esik. Orosházán az önkormányzati képviselők választása vegyes választási rendszerben történik. Ennek részleteiről dr. Burai Mihály jegyző beszélt.

Orosházán összesen tizennégy főből áll a képviselő-testület, ebből egyéni választókerületben tíz fő, míg kompenzációs listáról négy mandátum szerezhető meg. Habár a pontos dátumot még nem tűzte ki a köztársasági elnök, a választásokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról dr. Burai Mihály jegyző tájékoztatott.

– Az egyéni választókerületi jelölt állításához szükséges ajánlások számát a helyi választási iroda vezetője állapítja meg. Mindezt a szavazást megelőző hatvanhatodik napon. A lakosok jelölési fajtánként több jelöltet vagy listát ajánlhatnak, de csak egy településen és a település fekvése szerinti vármegyében fogadhat el jelölést – ismertette a jegyző. – A választópolgárok közül az ajánlhat jelöltet, aki a választókerületben választójoggal rendelkezik. A választáson a jelöltek függetlenként, illetve jelölőszervezetek jelöltjeként indulhatnak – tette hozzá.

Amennyiben jelöltet szeretne valaki ajánlani, úgy az ajánlóívre fel kell írnia a nevét, személyi azonosítóját, magyarországi lakcímét, majd az ívet alá kell írnia. Egy ember több jelöltet is ajánlhat, azonban egy jelöltet csak egy ajánlással támogathat. Emellett az is fontos, hogy az ajánlást gyűjtő személy is feltüntesse nevét az ajánlóíven, valamint személyi azonosítóját vagy személyazonosságát igazoló hatósági igazolványa számát, majd alá kell írnia. A jelöltek közül az lesz a képviselő, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapta. Fontos, a választópolgár csupán egy jelöltre szavazhat. A kompenzációs lista a választókerületben összesített töredékszavazatok arányában kap mandátumot.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.