- hirdetés -

December 14. és 21. között ismét egy Ifjúsági Csere programhoz csatlakoztak. A mostani, Portugáliában zajló foglalkozások témája a dráma volt, színészi, színpadi eszközökkel dolgozták fel a sokszínűség és a befogadás témakörét.

Összesen 5 magyar fiatal, köztük 3 orosházi utazott ki a GYIÖT (Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzati Társaság) által szervezett programra, a résztvevők kiválasztásában Orosháza ifjúsági referense, Simon Petra is segédkezett, valamint csoportvezetőként is jelen volt. Portugáliába, a Porto melletti Pacos de Ferreirába utaztak, a résztvevők pedig mindannyian elmesélték külön-külön is saját élményeiket.

– December 14-én utaztam Portugáliába, ami nekem személy szerint az első Erasmus+ program volt, amin részt vettem. Egy hetet töltöttünk a Porto melletti kisvárosban, de ennyi idő alatt is teljesen elvarázsolt a hely szépsége. A decemberi időszakban az ünnepi hangulat is megfűszerezte a napjainkat, ez pedig tovább emelte az élmények színvonalát. Az ott töltött idő alatt számos programon vettünk részt, melyek változatosak és jó hangvételűek voltak, így a diverzitás és az elfogadás témáin kívül más országok életstílusát, kultúráját is megismerhettük – mesélte Simon Flóra.

Hozzátette azt is, hogy rengeteg új tapasztalattal térhetett haza, a résztvevők és a szervezők nagyon közvetlenek voltak, már az első perctől kezdve boldogan fogadták őket, ezáltal új barátságokat is kialakított. A színházi életbe való bepillantás pedig új perspektívákat nyitott számára. Nemcsak nyelvi ismereteit fejlesztette, de a kultúrába is volt lehetősége elmélyedni. Összességében hálásan tekintett vissza arra, hogy részt vehetett a programon, amire mindig örömmel fog visszaemlékezni.

Szintén első alkalommal vett részt az Ifjúsági Csere programban Monostori Tamás, aki a sikeres jelentkezést követően már nagyon várta az utazást.
– A befogadás egy olyan dolog, amely összetartja a társadalmunkat és e tapasztalat során ezt jobban megérthettük, valamint megtanulhattuk, hogyan segíthet a sokszínűség a befogadóbb környezet elérésében. A programok alatt számos új emberrel és kultúrával is megismerkedhettünk – hangsúlyozta.

Kiemelte a Portóban tett kirándulást, melyet egy városi túrával fedezhettek fel. Összességében nagyon jól érezte magát a programok során, mint mondta, jó volt új helyeket megismerni, az egyetlen dolog, amit bánt, hogy az időjárás ugyanolyan hideg volt, mint itthon. A harmadik orosházi résztvevő, Mócz Emese azt emelte ki, hogy nemcsak a helyi kultúrát, hanem a különböző nemzetiségű résztvevők kultúráját és szokásait is megismerhették.

– A közeg rendkívül befogadó volt, ez pedig elősegítette a barátságok létrejöttét. Kihívás volt számunkra, hogy saját színdarabot állítsunk össze, ami a végén nagy sikert aratott. A dráma segített mélyebb kapcsolatokat kialakítani másokkal, a közös alkotás közben rengeteget nevettünk. Nagyon sokat beszélgettünk külföldi társainkkal, megvitattuk a diverzitás és inklúzió témáit, továbbá részt vettünk nemzetközi esteken, ahol büszkén mutattuk be egymásnak saját országunkat. Úgy érzem, hogy sok tapasztalatot szereztem, önállóbbá váltam és szélesítettem a látókörömet. Ezt az új barátokkal megosztott, emlékezetes utazást örömmel fogom őrizni a szívemben – zárta le a beszámolókat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.