- hirdetés -

Orosháza sportjának meghatározó klubja az ONKC-ból OKC-vá (Orosházi Kézilabda Club) alakult kézilabda sportegyesület. A 2023-as esztendőt a klub elnökével, Dancsó Attilával és a felnőtt, női csapat vezetőedzőjével, Morva Zoltánnal értékeltük.

Dancsó Attila elmondta, büszkék lehetnek a tavalyi évre, hisz hatalmas fába vágta a fejszéjét az egyesület, amikor bevállalta, hogy a megszűnt OFKSE fiú utánpótlás csapatait átveszi.

– Nagy vállalás volt részünkről az orosházi kézilabda sport egyesítése, de ez a szezon már azt mutatta, hogy a gyerekek, szülők, kollégák, akik átkerültek egy új rendszerbe, egyaránt megtalálták a helyüket. A sportolók és a szülők látják, hogy nyugalom van, jó munka folyik és biztosított a jövő, illetve a fejlődés lehetősége. Amikor átvettük a fiú utánpótlást, minden szinten egyeztettünk és megkaptuk a szükséges támogatást a Magyar Kézilabda Szövetségtől és a várostól egyaránt. Ez valós támogatás volt, hisz ebben a szezonban már a TAO keretein belül és nem csak a város segítségével végezhetjük a munkánkat. Itt szeretnék köszönetet mondani polgármester úrnak, aki teljes mellszélességgel állt mellénk és segített az átmeneti időszak túlélésében. Elmondhatom, hogy végül zökkenőmentes volt az átmenet és a visszajelzések is pozitívak. Az anyagi feltételek erre az esztendőre is biztosítottnak látszanak – mondta el, mintegy bevezetésképp az elnök.

Az OKC keretein belül, a vidéki bázisokat is beleszámítva mintegy négyszázan sportolnak, ebből akik versenyengedéllyel rendelkeznek és heti, havi rendszerességgel versenyeznek, edzenek, mintegy háromszázan vannak.

– Szerencsére elmondhatjuk, hogy az ehhez a létszámhoz szükséges szakember gárda is kialakult, minden korosztályban meg van a megfelelő edzőnk. Dolgoznak a gyerekek, haladunk előre. Az elvégzett munka minőségét mutatja, hogy a felsőbb korosztályokból folyamatosan hívják be a gyerekeinket az országos válogatókra. Öröm volt számunkra, hogy a kívülről érkező szülők, sportolók számára a nálunk felépített rendszer azonnal elfogadható volt. Ebbe bele tartozik az edzésszám, a felszerelés, az utaztatás, versenyeztetés, egészségügyi szolgáltatások. Ezeket sok nagy klub is büszkén vállalná. Orosháza vonzáskörzetében szinte minden iskolában ott vagyunk, kézilabdát oktatunk. Célunk, hogy egy meghatározó utánpótlás fellegvár legyünk a magyar kézilabda számára – tette hozzá Dancsó Attila.

A felnőtt csapat

Minden egyesület meghatározója, a „kirakat”, a felnőtt csapat, melynek működését a legnagyobb figyelem övezi. A felnőtt csapat múlt évéről, pontosabban az eltelt fél szezonról Morva Zoltán vezetőedzővel beszélgettünk, aki elmondta, nagyszerű sikerek és érthetetlen vereségek is jellemezték az elmúlt 13 fordulót.

– Az őszi ötödik helyezésünkkel elégedett lehetek, ugyanakkor két vereséget nagyon sajnálok, mert elég hiányos csapattal álltunk ki. Úgy érzem, a Hajdúnánás ellen és az első fordulóban Szigetszentmiklóson is lett volna esélyünk jobb eredmény elérésére, de a rövid kispad behatárolta a lehetőségeinket. Év elején azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy szeretnénk dobogóra állni, tavasszal is ezért dolgozunk. Egy-két alkalommal kis mázlink volt, de azt szokták mondani, hogy a jó csapatnak van szerencséje. Megdolgoztunk érte. Higgadtak maradtunk az utolsó másodpercekben, amikor egy kivédekezett akcióval vagy egy eredményes támadással a magunk javára billentettük a mérleg nyelvét. Egyéni oldalról senkit nem szeretnék kiemelni. Egyenletes, stabil teljesítményt sajnos senki nem nyújtott, de minden mérkőzésen volt valaki, aki a hátára vette a csapatot és átsegítette a nehéz pillanatokon. Ez mindenképpen egy fontos pozitívum. Az előző idényhez képest javult a helyzetkihasználásunk is, ez szintén az elvégzett munkának köszönhető – kezdi az értékelést Morva Zoltán.

A győzelmek mellett vereségek is becsúsztak, ezek közül kétségtelenül a legfájóbb, a Kispest elleni szezonzáró volt.

– Nincs mit szépíteni, gyalázatos teljesítményt nyújtottunk. Ilyet még soha nem láttam. Azóta visszanéztük az első félidőt közösen a lányokkal és átbeszéltük az elkövetett hibákat. Az biztos, hogy továbbra sem tudjuk elviselni az esélyesség terhét. Hiányzik a vagányság, a lazaság a játékunkból. Elsősorban a fejeket kell tavaszra rendbe tenni. Remélem januártól mindenki csak a kézilabdára koncentrál. Ősszel nagy problémánk volt a kapuban, néhány mérkőzésen 20-25 percet kellett várni egy védésre, hiába forgattam a kapusokat. Az utolsó pár meccsen viszont már láttam jó teljesítményt Bálint Annától és Reszegi Esztertől is. Remélem, magunk mögött hagytuk a sikertelen periódust. Változtatnunk kell az edzések minőségén is. Nem többet, hanem jobban kell dolgozni. Fel kell venni a munkás kabátot, bele kell tenni a melót az edzésekbe és akkor biztos vagyok benne, hogy tudunk olyan jól teljesíteni vagy akár még jobban is, mint az ősszel – zárja az értékelést a vezetőedző.

A felnőtt csapat január 13-án folytatja a bajnokságot, idegenben, az Esztergom ellen. Elő hazai találkozójukat 20-án a Szombathely ellen játsszák. A klub vezetése és a csapat is reméli, hogy az érdeklődés, amit a szurkolók mutattak az elmúlt hónapokban, 2024-ben is kitart. Hazai pályán jól teljesítettek, ebben pedig nagy szerepe volt annak a hangulatnak, amit a drukkerek teremtettek meg.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.