- hirdetés -

Jelentősen csökkent a vasúti átjárókban történt balesetek száma 2023-ban a legutóbbi adatokhoz képest. A MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága arról számolt be országosan egyharmada volt a tavalyi esetek száma a 2022-es évhez képest. Ezekhez az adatokhoz igazodva Békés vármegyében is kevesebb vasúti átjárót érintő baleset történt.

Két éve, 2022-ben indította el vasútbiztonsági kampányát a MÁV Zrt., melynek sikerét bizonyítja, hogy a tavalyi évben már jóval kevesebb baleset történt a vasúti átjárókban. 2023-ban összesen 61 esetet regisztráltak, ebből kilencen vesztették életüket. 2022-ben ugyanebben az időszakban 90 balesetet számoltak, az elhunytak száma is a tavalyi év négyszerese volt. – Tavaly a 34 áldozat közül 19-en – köztük gyerekek is – utasként estek áldozatul az autóvezető figyelmetlenségének, a KRESZ szabályok be nem tartásának köszönhetően – írta a MÁV Kommunikációs Igazgatósága majd kiemelték, az elmúlt 15 évben vasúti átjáróban nem történt a vasút hibájából halálos kimenetelű baleset, azokat minden esetben a közúton közlekedő figyelmetlensége vagy a KRESZ-szabályok megszegése okozta.

Az országos statisztikához hasonlóan Békés vármegyében is csökkent a vasúti átjárókban keletkezett balesetek száma. Míg 2022-ben 8, addig 2023-ban csupán három esetet regisztráltak, melyek egyikében sem történt személyi sérülés. Az egyik eset Mezőhegyes és Tótkomlós között történt, a másik kettő pedig Mezőkovácsháza és Mezőhegyes között, de nem ugyanazon sorompóknál.

Mindennek ellenére azonban továbbra is rengeteg az olyan eset, amikor a sofőr úgy gondolja, hogy a sorompó lecsukódása előtt még átérhet. Ennek a gondolatmenetnek köszönhetően tavaly 800 esetben tört le a csapórúd, jelentős anyagi károkat okozva.

A MÁV éppen arra kéri a közlekedőket, hogy minden körülmények között tartsák be a KRESZ-szabályokat, és csak akkor hajtsanak át a vasúti átjárón, ha kétséget kizáróan meggyőződtek arról, hogy semmilyen veszély nem akadályozza az áthaladást!

A MÁV az alábbi szabályok betartását kéri a balesetek elkerülése érdekében:

  • A vasúti átjárót csak fokozott óvatossággal szabad megközelíteni.
  • Biztosított vasúti átjárón csak akkor szabad áthajtani, ha mindkét sorompó nyitva van, a fényjelző vagy hangjelző berendezés nem ad tilos jelzést, illetve a fénysorompó vagy a félsorompóval kiegészített fénysorompó villogó fehér jelzést ad.
  • A vasúti átjárón folyamatosan, azaz megállás nélkül, legalább 5 km/órás átlagsebességgel szabad áthaladni.
  • Vasúti átjáróban és közvetlenül a vasúti átjáró előtt tilos előzni.
  • A vasúti átjáróba csak akkor hajtsunk be járművünkkel, ha abból a kihaladás is biztonságosan megvalósítható (kocsisor mögé ne zárkózzunk fel az átjáróban)!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.