- hirdetés -

Két év alatt két jelentős szervezeti változást hajtott végre, és több intézkedést vezetett be dr. Burai Mihály, Orosháza jegyzője a hatékonyság és az ügyfélelégedettség növelése érdekében. Értékelése szerint az eddig eszközölt változtatások sikeresek voltak. De a jövőben még inkább szeretne az ügyfelek, a lakosság igényeire, elvárásaira alapozni, a város jövőképét közös munkával alakítani, hogy az mindenki megelégedésére szolgáljon.

Mindezt a számára adott törvényi keretek között képzeli el, megfelelve annak a kitételnek, hogy a jegyző a polgármesterrel együtt duális vezetési szerepet képvisel, a polgármester irányítja, a jegyző vezeti a polgármesteri hivatal munkáját, ugyanakkor a felelősség kizárólag a jegyzőé. 

– Orosházán 2021 augusztusában kezdte meg a munkáját. Mik voltak az első lépései, milyen jelentős módosítást vezetett be először

– Azzal kezdtem a munkámat, hogy feltérképeztem a hivatalt, megismertem a helyi sajátosságokat, a kialakult működési mechanizmust, és levontam következtetéseket. Ennek eredményeképpen 2022 márciusában hozzányúltunk a hivatal belső struktúrájához. Az igazgatási irodát, mint az államigazgatási, hatósági jogköröket teljes egészében birtokló szervezeti egységet ketté választottuk, és bizonyos rendező elvek mentén két, hatóságnak tekinthető szervezeti egységet hoztunk létre. Azzal a differenciálással, hogy az egyik hatósági osztály a szociális-, gyámhatósági és egészségügyi ügyek feladatellátásában közreműködik. Míg a másik hatósági osztály tisztán a klasszikus államigazgatási, hatósági ügyekben végzi feladatát. Azt gondolom, hogy helyes volt ezt a lépést megtenni. A kettéválasztott szervezeti egységgel, a könnyebb átláthatóság és a magabiztosabb vezetői attitűd mentén hatékonyabban tudjuk kiszolgálni az állampolgárokat.

Fotó: Nagy Kristóf

– Ez az év még több változást hozott a polgármesteri hivatal működésében. A városfejlesztési osztály két csoportban folytatja tovább a munkát, és a városrendészet egy teljesen új egység a hivatalban. Mi indokolta ezeket a döntéseket?

– A hivatal működését illető változások alapvetően a magasabb ügyfélelégedettséget szolgálják. Ennek érdekében javítjuk a hatékonyságot és a minőséget. Az idei szervezeti átalakítás keretében két csoportra osztottuk a városfejlesztési osztályunkat. Ez a két csoport az osztályon belüli differenciált feladatellátással, látásmóddal és eszközrendszerrel, a vezetőt támogatva igyekszik az elkövetkezendő időben egy hatékonyabb feladatellátást végezni a településfejlesztés, a településüzemeltetés, a beruházások és a fejlesztési politika stratégiai célkitűzései mentén. Úgy tűnik, hogy a jobban széttöredezett szervezeti struktúra eredményesebb látásmódot biztosít, ami erősíteni képes a jegyző központi irányítását és szakmai felelősségét. 

A városrendészetet a városban történt eseményekre reagálva, a közbiztonság javítása és erősítése érdekében hoztuk létre. Ebbe a szervezeti egységbe integráltuk a közterületfelügyeletet és a mezei őrszolgálatot, és itt jelenik meg a polgármester helyi védelmi bizottsági munkáját segítő és támogató honvédelmi és katasztrófavédelmi referensi szerep is. Illetve egy új feladatkört is létrehoztunk, ez pedig a városgondnok szerepköre. Aki párhuzamosan a városüzemeltetési feladatokat ellátó gazdasági társaságunkkal nem csak jelzőrendszeri szerepet tölt be, de kisebb közterületi feladatokat maga kezel, ezzel is egy biztonságosabb, esztétikailag színvonalasabb képet alkot a városról.

Fotó: Nagy Kristóf

Továbbá új iratmintákkal, egységes arculattal találkozhatnak az ügyfelek a polgármesteri hivatalbanFél éve pedig ügyfélelégedettségmérő kérdőíveket is használnak az ügyintézők. Az így összegyűjtött visszajelzések alapján a hivatal szakmai működése és minősége is pozitív úton halad. 

– Milyen tervekkel, feladatokkal folytatja a munkát az új évben?

– Két éve a jegyzői szerepen túl városlakóként is jelen vagyok Orosháza életében. Azt gondolom, hogy az orosházi lakosság megtartása nagyon fontos feladat az elkövetkezendő években, évtizedekben; a felnövekvő generációt itt kell tartani. Ehhez valóban élhető, sikeres városképet kell alkotni és felmutatni. Ennek érdekében elengedhetetlen, hogy ismerjük a lakosság igényeit, elképzeléseit, vágyait, akaratát. Mindig is kértem, hogy a lakosság kommunikálja felénk az igényeit azért, hogy az érdekükben olyan döntések születhessenek, amelyek visszatükrözik ezeket. Most is azt szeretném üzenni Orosháza város lakosságának, hogy bátran forduljanak hozzánk, bátran keressenek bennünket. Törekedjünk közösen a városért dolgozni, tartsuk meg a fiatal generációt, az idősek számára biztosítsunk egy nyugodt, biztonságos légkört. Úgy éljünk a városban, hogy az valóban valamennyiünk megelégedésére szolgáljon.  

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.