- hirdetés -

Tartós élelmiszer és némi édesség is volt azokban a csomagokban, melyet az Orosházi Önkormányzat osztott december 11-én a rászorulóknak. A támogatással a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak mellett, már azok a 60 év feletti lakosok is élhettek, akiket az új rendelet megnevez. Ennek köszönhetően összesen 337 csomagot vihettek haza az orosháziak.

Tavaly ősszel újult meg az önkormányzat szociális ellátásokról szóló rendelete, melynek célja az volt, hogy magasabb támogatási összeget tudjanak biztosítani, a jogosultsági kör kiterjesztésével egy rugalmasabb módon. Ennek köszönhetően nem csak emelkedtek a támogatási összegek, de újításokat is vezetett be az önkormányzat. Ilyen például, hogy a felsőfokú intézményben nappali tagozaton tanulókat szociális ösztöndíjjal támogatják, valamint, hogy a 60 év felettiek is kaphatnak tartós élelmiszerekből álló karácsonyi csomagot.

– Az ünnepek alkalmával ismét karácsonyi csomagokat osztunk a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülő családoknak. Összesen 268 család kap a tartós élelmiszert és édességet tartalmazó csomagból. Ezen kívül az új szabályoknak köszönhetően azok a 60 év feletti lakosok is részesülnek ebben, akik a rendelet szerint jogosultak. Ők 69-en vannak – ismertette Dávid Zoltán polgármester. – A karácsony ugye a szeretet ünnepe. Véleményem szerint most is, ahogy mindig az önkormányzatnak kötelessége odafigyelni és gondkoskodni a város minden polgáráról – hangsúlyozta a városvezető.

Mind a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben, mint a jogosult 60 év feletti orosháziak 20-20 darab terméket találhattak a csomagban, mint a tej, liszt, tészta, lencse, tea, rizs és befőtt. A gyermekvédelmi kedvezményben részesülők a gyerekekre gondolva emellett gabonaszeletet és csokoládét is kaptak. Az idősek csomagjában pedig étolaj és delikát volt még az édességek helyett.

– Négy gyermeket nevelek egyedül, így nagyon jól jön a segítség. Sajnos rá vagyunk szorulva erre, éppen ezért nagyon hálásak vagyunk ezért a lehetőségért. Nekünk ez az első ilyen, így teljesen meglepett ez a támogatás. A gyerekek biztos nagyon fognak örülni az édességeknek. A mai világban pedig sok embernek óriási segítség ez. Szóhoz sem tudok jutni én sem, nagyon örülünk neki – mondta Móroczné Szappanos Andrea.

A négy gyermekes édesanyán kívül többen megjegyezték, hogy mekkora segítséget jelent nekik ez a karácsonyi csomag. Sztojka Sándorné úgy fogalmazott, régebben nem volt ilyen lehetőség, így óriási öröm, hogy most a gyerekek, családok mellett az idősekre is gondoltak.

– Én már az 1960-as évek óta élek Orosházán, de szerintem ilyen polgármestere a városnak még nem volt, aki csomaggal készül számunkra, így nem csak a fiatalok, de az idősek sorsával is törődik. Fontos a támogatás, nekünk pedig a feleségemmel karácsony előtt nagyon jól jött ez a nagy csomag – fűzte hozzá Kovács István is.

A nap folyamán délelőtt 8 és délután 16 óra között vehették át csomagjaikat az erre jogosultak. Emellett később, ügyfélfogadási időben is kérheti az, aki december 11-én nem tudta átvenni a karácsonyi támogatást.

Fotók: Nagy Kristóf

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.