- hirdetés -

Harminc éve ünnepeljük labdarúgásunk legsikeresebb napját.

Hetven éve, 1953. november 25-én játszották a londoni Wembley stadionban az évszázad mérkőzését, az angol-magyart. A Puskás Ferenc által vezetett magyar labdarúgó válogatott 6:3 arányban legyőzte a 90 éve hazai pályán veretlen angol válogatottat. Az „évszázad mérkőzésére” több mint százezren voltak kíváncsiak. A legendás londoni mérkőzés névsora: Grosics Gyula, Buzánszky Jenő, Lóránt Gyula, Lantos Mihály, Bozsik József, Zakariás József, Budai II. László, Kocsis Sándor, Hidegkuti Nándor, Puskás Ferenc, Czibor Zoltán. Szövetségi kapitány: Sebes Gusztáv. A magyarok góljait Hidegkuti (3), Puskás (2), Bozsik szerezték.

A Magyar Labdarúgó Szövetség a sporttörténeti győzelem emlékére és az Aranycsapat tiszteletére 1993-ban, a mérkőzés 40. évfordulóján november 25-ét a magyar labdarúgás napjává nyilvánította. Az MLSZ ezen a napon minden esztendőben megemlékezik a legendáiról, az Aranycsapatról és valamennyi válogatott labdarúgójáról, sportszakembereiről.

A 6:3-ra végződött mérkőzésről Koszorús Oszkárt, a köztiszteletnek örvendő orosházi helytörténészt kérdeztük, aki a mérkőzést 11 évesen élte át.

– A történelmi siker előtt már a korombeli gyerekekre nagy hatással volt az egy évvel azelőtti Helsinki olimpián szerzett magyar aranyérem. Az angol-magyart Szentetornyán, családi kötelékben hallgattuk szüleimmel és testvéremmel. Nem emlékszem rá, hogy az utcából volt-e még valaki, aki nálunk élte volna át ezt a csodás élményt. Rádió híján, több helyen baráti társaságok verődtek össze a mérkőzés idejére. Szepesi közvetítése magával ragadott, még most is a fülemben csengenek ezek a nevek, amit a mai napig kívülről fújok: Grosics, Buzánszky, Lóránt, Lantos, Bozsik, Zakariás, Budai, Kocsis, Hidegkuti, Puskás, Czibor. A győzelem utáni napokban a szentetornyai templomkertben többször lejátszottuk az „évszázad mérkőzését” idézte fel emlékeit az egykori sporttudósító, Koszorús Oszkár. A helytörténész megjegyezte, volt, hogy több Puskás is szaladgált a pályán.

Koszorús Oszkár családi körben követte a mérkőzés eseményeit (fotó: OC archív)

– Apámtól kaptam egy kis fekete jegyzetfüzetet, amiben minden adat benne volt a mérkőzésről. Valahol még ma is őrzöm. Puskásék sikere olyan indíttatást nyújtott nekünk, diákoknak, hogy a sport és a labdarúgás szeretete végigkísér életünkön át. Szüleim minden kedden megvették nekem Orosházán a megyei újság keddi számát, amiben az összes megyei csapat mérkőzését, összeállítását, góllövőit nyomon követtem. Nagy izgalommal éltük át 1954-ben a svájci futball világbajnokságot, ahol „csak” ezüstérmesek lettünk. Bízom benne, hogy a mai csapatunk Szoboszlaival az élen szintén ilyen nagyívű sikereket ér el, mint elődeik – mondta el a helytörténész.

kiemelt fotó: MLSZ archívum

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.