- hirdetés -

A díszítéssel és a különféle programokkal már az óvodákban is az adventi időszakra, karácsonyra hangolódnak a gyerekek. A Lehel utcai székhely óvoda tagjai november 22-én már az ünnepi díszbe öltöztetett épületbe léphettek be, emellett az óvónők egyszerű kézműves foglalkozásokkal, játékokkal várták őket az ünnepvárás alkalmából.

Ahogy a városban, úgy Orosháza óvodáiban is az advent az egyik legszebb időszak. A Lehel utcai óvodában is óriási hagyománya van az ünnepi készülődésnek, ezekben a hetekben rengeteg program és élmény vár a gyerekekre.

– A közös foglalkozások, beszélgetések érzelmileg ráhangolják és felkészítik a gyermekeket a szeretet ünnepére – mondta Horváth Tünde, óvodapedagógus. – Az óvodát ünnepi díszbe öltöztetjük, a csoportszobákat is kicsinosítjuk, majd elkészítjük az óvodai adventi koszorúnkat. Ennek gyertyáit az advent vasárnapok előtti pénteken gyújtjuk meg, miközben a gyerekek dalokat énekelnek. Mivel négy csoportunk van, így minden héten más-más kis közösség keltheti életre a négy kis lángot – tette hozzá.

Az ünnepvárás időszakának egyik legjobban várt része továbbá a Mikulás, de a gyerekekkel együtt az adventi vásárba is ellátogatnak az óvoda munkatársai. A Lehel utcai óvoda egyik hagyománya, hogy egy-egy délelőtt során a szülőket is meghívják, így együtt készíthetnek gyermekeikkel karácsonyi díszeket, valamint mézeskalácsot is sütnek. – Az adventi időszakban a népszokások és hagyományok is megjelennek óvodánkban. Gyümölcsfa ágat virágoztatunk, ültetünk Luca búzát, ismerkedünk a népi időjóslással, babonákkal és szokásokkal – ismertette az óvodapedagógus.

Az adventi időszakot végül a közös karácsonyi ünnepség zárja. Az óvónők ekkor egy mesét adnak elő a gyerekeknek, így kívánnak nekik kellemes ünnepeket.

Fotók: Nagy Kristóf

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.