- hirdetés -

A parlament nyári döntése értelmében a január elseje előtt engedély nélkül létesített, ötven méternél nem mélyebb és az első vízzáró réteget el nem érő háztartási kutak mentesülnek az engedélyeztetési kötelezettség alól. Van azonban néhány fontos szabály, melyekkel nem árt tisztában lenni.

Nem mindegy, hogy milyen mély a meglévő, vagy épp létesítendő kút, illetve az sem, hogy kockázatos területen van-e vagy sem. Tisztában kell lenni az adott kút mélységével és azzal, hogy milyen igényeket elégítenek ki vele, és le kell ellenőrizni, hogy érinti-e vajon az első vízzáró réteget, valamint azt, hogy kockázatos területen van-e. Hogy hol vannak ezek a kockázatos területek azt a vízvédelmi országtérképen nézhetjük meg, akár házszámra pontosan.

Fotó: geoportal.vizugy.hu

A térképen piros foltokkal jelölték azokat a területeket, amelyek vízkészletvédelmi szempontból kockázatosnak minősülnek. Komolyabb, összefüggő kockázatos területek fordulnak elő például Gyulán, Újkígyóson, Medgyesegyházán, Tótkomlóson, Dombegyházon. Orosházán csak egy kisebb ilyen terület van, a Fürdő utca és a Dózsa György utca kereszteződésének környékén.

Tisztában kell lenni az adott kút mélységével (Fotó: pixabay.com)

A háztartási kutak engedélyeztetése tekintetében nem mindegy az sem, hogy az első vízzáró réteg milyen mélységben jelenik meg. A térképen erre is választ kaphatnak a kutak tulajdonosai.

Ha a háztartási kút (maximum, évi 500 köbméter vízkivételig) mélysége nem lépi túl az 50 métert és nem érinti az első vízzáró réteget, illetve, ha nincs kockázatos, vagyis piros foltos területen, akkor nem kell bejelenteni, nincs szükség engedélyeztetési eljárásra. A térképen pirossal jelölt területbe eső háztartási kutak bejelentése továbbra is kötelező.

Dr. Burai Mihály, Orosháza jegyzője elmondta, a bejelentésre, engedélyeztetésre vonatkozó moratórium 2023. december 31-én zárul le. Amennyiben valakinek a fentiektől eltérő paraméterű kútja van, az év végéig a bejelentést szankciómentesen megteheti. A jegyzőtől megtudtuk azt is, hogy a parlamenti döntés óta eltelt időben csak elenyésző számú érdeklődő kereste fel a hivatalt ebben a témában.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.