- hirdetés -

Már csak néhány hónap és hazánkban is életbe lép a 0,1-3 literig terjedő fém, műanyag és üveg italcsomagolások kötelező visszaváltási rendszere. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) felhívja a figyelmet arra, hogy a visszaváltási díj a hatékonyabb, fenntarthatóbb hulladékkezelés megvalósítását szolgálja.

Mint a NAK sajtóközleményében olvashattuk, nagy változásokon megy keresztül a hazai hulladékgazdálkodás. A rendszer átalakításának második lépéseként 2024. január 1-től indul a kötelező visszaváltási rendszer, amely a 0,1-3 literes űrtartalmú műanyag, fém vagy üveg csomagolású italtermékekre – kivéve a tejet és a tejalapú italokat – vonatkozik.

Ez egy gyakran ismételt mozdulat lesz 2024-től (Fotó: Nagy Kristóf)

Palackonként 50 forint

A fogyasztókat érintő legnagyobb újdonság, hogy a nem újrahasználható csomagolások esetében is visszaváltási díjjal növelten tudják megvásárolni a termékeket. Ezen csomagolások esetében a díj mértéke palackonként 50 forint lesz. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamra felhívja a figyelmet, hogy ez az összeg nem a gyártók, illetve a forgalmazók bevételeit gyarapítja. A gyártóknak és forgalmazóknak visszaváltási díjat kell fizetnie a MOHU részére, amely beépül a termék fogyasztói árába is. A visszaváltási díjakból hatékonyabb, fenntarthatóbb hulladékkezelés valósítható meg.

A kötelező visszaváltási rendszert működtető MOHU országos lefedettséggel automata, illetve kézi visszaváltási hálózatot alakít ki annak érdekében, hogy a vásárlók a fogyasztói árban szereplő visszaváltási díjat visszakaphassák. A kötelező visszaváltási díj azokra a palackokra vonatkozik, amelyeket a gyártók és az első hazai forgalomba hozó importőrök regisztráltak a MOHU rendszerében, és 2024. január 1. után hoznak forgalomba. Ezek a termékek egy logóval és új vonalkóddal lesznek azonosítva.

Ezek a palackok, dobozok még nem visszaválthatók, de jövőre azok lesznek (Fotó: Nagy Kristóf)

Az italos csomagolások visszagyűjtésében a 400 négyzetméternél nagyobb eladóterű boltok kötelezően vesznek részt, az ennél kisebbek önkéntes alapon csatlakozhatnak az akcióhoz. Mint Tyetyák Magdolnától az Élésker Kft. ügyvezetőjétől megtudtuk, már készülnek a januári kezdésre.

– Természetesen készülünk. A visszaváltó automaták már meg is érkeztek, de véleményem szerint ezek még jó ideig üzemen kívül lesznek. Az év elején még nem lesznek olyan csomagolások, melyeket visszaválthatnánk, ugyanis 2024. június 30-ig a gyártóknak van lehetőségük a készleten lévő régi csomagolású termékeiket értékesítsék és a kereskedelemben is eladhatók a régi csomagolású árucikkek. Ezek nem visszaválthatók. Még hosszú ideig lesznek olyan csomagolások, melyeken még nem szerepel az új vonalkód és a kis megkülönböztető jelölés, mely a visszagyűjtési kötelezettséget, illetve jogosultságot jelzi. A Piactéri ABC kötelezően, a Szőlő körúti és a Dózsa ABC pedig önkéntes alapon végzi majd ezt a tevékenységet. Az ilyen rendszerek jó működésére a világban már vannak példák és sikerül nagy arányban visszagyűjteni a csomagolásokat – osztotta meg velünk az ügyvezető.

A visszaváltó automata már az üzletben várja január elsejét (Fotó: Nagy Kristóf)

Ne gyűjtsük előre

A korábban gyártott, forgalomba hozott termékek 2024. június 30-ig továbbra is kaphatók lesznek és nem kell értük ötven forinttal többet fizetni, de nem is lehet őket visszaváltani. Fontos, hogy ne nyomjuk össze a palackot, mivel az automaták a csomagolás formáját, súlyát és vonalkódját azonosítják, ezért csak ép, eredeti alakját megőrző, jól olvasható vonalkódú termékeket fogadnak el visszaváltásra.

A visszaváltható palackok, italos dobozok jelölése (az ábrákon látható forintösszeg változhat) (Fotó: NAK)

Az új rendszer célja, hogy tudatosságra ösztönözze a fogyasztókat, így a szelektív hulladékgyűjtés-, és lakossági szemétszállítás helyett a vásárló a forgalmazási helyekre vigye vissza a kiürült csomagolást. Ennek köszönhetően jelentősen emelkedhet a fém, a műanyag és az üveg csomagolások visszagyűjtési és újrahasznosítási mennyisége.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.