- hirdetés -

Örvendetes esemény tanúi lehettünk péntek délelőtt. Battonyán ekkor avatták fel az elkészült és berendezett Tündérkerti Bölcsődét.

Az eseményen részt vett Erdős Norbert országgyűlési képviselő, Boros Csaba, Battonya polgármestere, a város jegyzője, a képviselő testület tagjai, valamint a bölcsőde dolgozói.

Erdős Norbert köszöntő beszédében rámutatott, hogy 2010 óta a polgári kormányzat nagy hangsúlyt fektet a vidék fejlesztésére, a bölcsődei, óvodai férőhelyek gyarapítására.

(Fotó: Nagy Kristóf)

– Míg 2010-ben Magyarországon 32000 bölcsődei férőhely volt. Ez a szám mostanra 63000-re növekedett, majdhogy nem megduplázódott. Tizenhárom éve mindössze 328 olyan település volt az országban, ahol a kisgyermekes szülők helyben tudták bölcsődébe járatni a gyermeküket. Ma 1100 ilyen település van. A most átadott bölcsőde is egyike az újaknak, minden XXI. századi követelménynek megfelelő, nagyon szép intézményt avattunk – tette hozzá a képviselő.

Boros Csaba polgármester is örömét fejezte ki az új létesítmény átadása kapcsán, hisz a bölcsődével nem csak egy új épülettel, egy új intézménnyel gyarapodott a város. Mint mondta bízik benne, hogy a bölcsőde hozzájárul Battonya népességmegtartó képességének növeléséhez és ahhoz, hogy elöregedő település helyett újra fiatalodó településként tarthassák számon.

Battonyán a bölcsőde az 1960-as években épült és sokáig működött 4 csoporttal. A rendszerváltást követő megszorító intézkedések egyike volt, hogy az akkori képviselő testület megszüntette az intézményt 1992. december 31-én.
Az ingatlant a későbbiekben a Családsegítő Szolgálat használta, majd 2009-ben az önkormányzat 55 millió forint támogatást nyert a Biztos Kezdet Gyerekház kialakítására. A gyerekház szolgáltatásait sokan vették igénybe az elmúlt években és az odajáró szülők igényeinek megfelelően döntött úgy a képviselő-testület, hogy új bölcsőde építését kezdeményezi. Két körben pályázott az önkormányzat és összesen 231,35 millió forint támogatásban részesült.

Az új bölcsi és néhányan az első lakók közül (Fotó: Kovács Lajos)

A támogatásokból huszonnégy gyermek ellátására alkalmas, két csoportszoba, tornaszoba, sószoba és minden egyéb a működéshez szükséges helyiségből álló korszerű ingatlan épült. A támogatásokból kültéri és beltéri eszközöket is beszereztek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.