- hirdetés -

Az Orosházi Spartacus Birkózó Klub ifjú tehetsége az idei évben megnyerte a korosztályos magyar bajnokságot szabad,- és kötöttfogásban valamint mindkét fogásnemben diákolimpiai bajnoki címet is szerzett. A negyedik aranyat a múlt hét végén, Tatabányán, a diákolimpia szabadfogású versenyén akasztották a nyakába. A hét sportolója, a birkózó, Pleskonics Máté.

Máté Orosházán született 2010-ben. Az Eötvös József Katolikus Általános Iskola tanulója. A birkózással is itt ismerkedett meg. Mint mondja elsős volt, mikor egy toborzó után lement a terembe.

– Már akkor is a legtöbb kortársamnál nehezebb voltam, elhívtak grundbirkózni, ahol rögtön jöttek is az eredmények, az Eötvös csapatával sokszor nyertünk. Később az edzők láttak bennem lehetőséget és a grundbirkó mellett lejártam edzeni. Több osztálytársammal kezdtük együtt, de ők később lemorzsolódtak, én meg maradtam. A Spartacusban az első edzőm – aki a mai napig is – Páli Sándor volt. Az tetszik ebben a sportban, hogy itt nincs helye kislányoskodásnak, finomkodásnak, itt oda kell állni keményen. Edzeni is szeretek, bár vannak nehéz napok, amikor nem annyira. Amúgy a tanulással össze tudom egyeztetni, mindkettő elég jól megy – kezdi a bemutatkozást Máté.

És a következő pillanatban a bíró leüti a tust (Fotó: OSBK)

Ez az év kiemelkedő volt számára. A legnagyobb két korosztályos versenyt mindkét fogásnemben megnyerte.

– Ez az év egyszerűbb volt, mert az a két srác, akiktől néha kikaptam korosztályt lépett, idén már a serdülőben birkóztak, aki pedig maradt, azokat le tudtam győzni. Jövőre már nehezebb lesz, hisz én is a serdülőbe kerülök. Az a célom, hogy bekerüljek a korosztályos válogatottba. Sajnos serdülőben, nemzetközi versenyen nincs +85 kilós súlycsoport, így jövőre még biztosan nem tudok nemzetközi versenyen indulni, de az edzőmmel megbeszéltük, hogy a jövő évet arra használjuk fel, hogy minél jobban beleerősödjek a mezőnybe, erőben és állóképességben is, aztán ha ez jól sikerül, ’25-ben megpróbálom magam a kadet osztályban, ahol már van ilyen súlycsoport is – teszi hozzá.

A legnagyobb cél az olimpiai részvétel (Fotó: Nagy Kristóf)

Máté a továbbtanulást Békéscsabán, a BSZC. Kemény Gábor Technikumában képzeli el, a sportban pedig a nagy célja az olimpia, bár, mint mondja, már egy felnőtt Európa-bajnoki szereplésnek is örülne. Példaképe Szőke Alex és a Lőrinc testvérek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.