- hirdetés -

Kezdődik a téli időszámítás, október 29-én hajnal három órakor egy órával visszább kell állítani az eszközöket.

Napjainkban az óraállítás még mindig sok országban alkalmazott gyakorlat, de egyre több helyen kezdik megkérdőjelezni hatékonyságát és értelmét. Az egyik leggyakoribb érv a gyakorlat ellen, hogy a modern társadalmakban a mesterséges világítás elterjedtsége miatt az energiamegtakarítás már nem olyan jelentős, mint a 20. század elején volt. Számos ország éppen ezért már eltörölte az óraállítást, és egész évben azonos időszámítást alkalmaz. Ide tartozik például Oroszország, Japán, és az Egyesült Államok egyes államai, mint például Arizona és Hawaii. Az Európai Unióban is foglalkoznak az óraállítás esetleges eltörlésével.

Az biztos, hogy az emberek biológiai órája nehezen alkalmazkodik az időszámítás változásához, ami alvászavarokhoz, fokozott stresszhez és egészségügyi problémákhoz vezethet. A szakértők azt javasolják, hogy kellő türelemmel legyünk magunk irányába az elkövetkező napokban. Ha nem tudunk elaludni, olvassunk, hallgassunk relaxációs zenét, vagy végezzünk más, álmosító tevékenységet. Ha sikerül elaludni, akkor fontos, hogy azt teljes sötétségben tegyük, hogy a szervezet számára nélkülözhetetlen melatonin megfelelő mennyiségben tudjon termelődni.

Minden nap keljünk és feküdjünk azonos időben, közvetlenül elalvás előtt pedig semmiképpen se együnk. Fontos továbbá, hogy minél több friss levegőt engedjünk az otthonunkba, ezzel is enyhítve a napközben jelentkező fáradtság érzetet.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.