- hirdetés -

Az Édes anyanyelvünk országos és kárpát-medencei döntőjén képviselte a Táncsics Mihály Gimnáziumot és a várost Horváth Áron 11. osztályos tanuló. Az október 13. és 15. között megrendezett versenyen több mint 80 diák mérettette magát, köztük határon túli fiatalok is. Áron végül hetedik helyen végzett a döntőben, továbbá elhozhatta a verseny legrangosabb elismerését a Sátoraljaújhely város emlékplakettet.

Miután a békéscsabai megyei fordulón az első helyet szerezte meg, Horváth Áron továbbjutott az országos, kárpát-medencei döntőbe. A Táncsics diákja már nem először vett részt ilyen típusú versenyen. Kilencedik osztályban indult a Kazinczy-éremért is, melyet akkor el is hozott.

– A verseny központi témája az anyanyelvünk ápolása, szeretetének megőrzése. Minden évben többféle témából lehet választani, a zsűriben pedig neves magyar nyelvészek, irodalmárok, írók, Kazinczy-díjas tanárok ülnek – mesélte Áron. – Általában manapság is aktuális témákat hoznak, én például a „Beszélgetünk-e még eleget” című vitaindítót választottam. Ezenkívül hozzászólás, fejtegetés és vallomás műfajból lehetett választani – tette hozzá.

Fotó: Nagy Kristóf

A verseny két kategóriában – gimnáziumi és technikumi – zajlik. Az írásbeli a pontok egyharmadát adja, míg a szóbeli a további kétharmadot. Utóbbinál figyelembe veszik, hogy a versenyző betartja-e a megadott időkorlátot, a beszéd felépítését, hogy rendelkezzen mondanivalóval, megfelel a műfajnak valamint, hogy jó-e a hangerő, a kiejtés és a kiállás.

– Három perc alatt rengeteg mindent kell tudni – tette hozzá felkészítő tanára, Fodor Éva. – Áron a több mint nyolcvan fős mezőnyből végül a hetedik helyen végzett. A versenyzők közül pedig összesen huszonheten kapták meg Sátoraljaújhely város emlékplakettjét, amely egyenértékű a Kazinczy-éremmel. Áron egyébként kitűnő tanuló, sokoldalúság irigylésre méltó. Rengeteg tudományterületen tevékenykedik, legyen az matematika, magyar, földrajz, vagy biológia. Még az iskolai rendezvényeken is gyakran fellép, vezeti a műsort – hangsúlyozta a tanárnő.

Fotó: Táncsics Mihály Gimnázium Facebook oldala

A táncsicsos diák azért indult a versenyen, mert mindig is érdekelte a magyar nyelv és irodalom terén a versmondás, a szóbeli megnyilatkozások. – Engem ez foglalkoztat, leköt, így minél jobban próbálom ápolni az anyanyelvünket – hangsúlyozta. Áront szülei is mindig biztatják, eredményeire pedig nagyon büszkék. Az orosházi fiú a jövőben még nem tudja mivel fog foglalkozni de egy valami biztos, a versenyen tanultaknak mindenhol hasznát veheti.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.