- hirdetés -

Átalakult és az Ukrajnából menekültek számára gyűjt és nyújt segítséget a Békés Megyei Önkormányzat által indított weboldal. Az új célt, a karitatív akcióban partnerként működő szervezeteket, a felajánlásokhoz kapcsolódó fontosabb információkat és a támogatott célközönséget mai sajtótájékoztatóján mutatta be Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke.

A „Békés megye összefog” című weboldalt a covid-járvány első hónapjaiban indította a megyei önkormányzat, akkor is az volt a cél, hogy az felajánlásokat és a segítségre szorulókat „összehozzák”, azaz mindkét célcsoport információit várták az oldalon keresztül, amelyeket összerendezve több száz adomány jutott el a címzettekhez itt helyben, Békés megyében. Akkor magát a honlapot is felajánlásként készítette el az A-Team Reklámügynökség.

– A Békés Megyei Védelmi Bizottsággal egyeztetve a weboldal, „Határtalan segítség” alcímmel a mai naptól új funkciót kapott, és ennek megfelelően át is alakult. Az oldal működtetésével azoknak szeretnénk segíteni, akik Ukrajnából Magyarországra érkeznek, sőt azon belül Békés megyébe, hiszen egyre többen vannak. De azoknak is gyűjtünk felajánlásokat, akik az otthonaikban maradtak, különösen Kárpátalján, illetve ide érkeznek Ukrajna keleti feléből. A honlappal, az akcióval szeretnénk felhívni a figyelmet az adakozás fontosságára, és biztosítani annak a lehetőségét, hogy aki adni szeretne, valóban olyan használati tárgyakkal, élelmiszerekkel segítsen, amire most nagy szükség van – tájékoztatta portálunkat a megyei önkormányzat koncepciójáról Zalai Mihály elnök.

Az akció koordinálását felvállaló önkormányzat olyan karitatív szervezetekkel lépett partnerségre, amelyek mind Békés megyében, mind a határ mentén, illetve közvetlenül Kárpátalján professzionális módon segítik az orosz-ukrán háború elől menekülőket. Ezek között van a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, a Magyar Református Szeretetszolgálat, a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány és a Magyar Vöröskereszt Békés Megyei Szervezete. A partnerekkel folyamatos a kapcsolat, így ennek megfelelően a weboldalon is a legfrissebb információkat tudják megosztani az adományozókkal arról, mikor, mire van szükség.

Zalai Mihály elnök elmondása szerint a honlap felépítésénél arra törekedtek, hogy az jól átlátható legyen, mindjárt a főoldalon fel vannak sorolva a kategóriák és az azon belül a kiemelt információk, amiben segítséget várnak. Továbbá az aktuális segítségkérést a lap tetején keretbe foglalták, ami közvetlenül megosztható a közösségi médiafelületen. Ez utóbbiban, az információ terjesztésében is partnerséget kér a megyei önkormányzat mindenkitől. A felajánlók az oldalon keresztül tudnak jelentkezni önkéntes munkára, ill. megtenni a felajánlásukat a különböző kategóriákban, amelyeket a karitatív szervezetek felé továbbít a megyei önkormányzat.

Jelenleg gyerekjátékra, gyermekhordozóra, ágyneműre és matracra van a legnagyobb szükség. De a tartós élelmiszerek – különösen a kis kiszerelésű, eszköz nélkül bontható, legalább még fél év szavatossági idejű –, a higiéniás termékek, a gyerekholmik, a ruhaneműk, fehérneműk is a lista elején szerepelnek. Aki önkéntes munkára jelentkezne, vagy pénzadománnyal segítene, annak is nyújt segítséget a https://bekesmegyeosszefog.hu/index.php weboldal.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.