- hirdetés -

Nem csak tavasszal és nyáron, ilyenkor is népszerű a piac. Az ősz közepén járunk és mint minden évszakban most is szétnéztünk, mi mindent és mennyiért szerezhetünk be.

Igazi verőfényes vénasszonyok nyara köszöntött ránk csütörtök délelőtt. Valószínűleg a jó időnek is betudható a piacon tapasztalt zsongás. A kínálat – mint általában – rendkívül bőséges és sokszínű. A zöldségfélék, mellett a szezonális gyümölcsök, a virágok, de a kitermelői húsáruk sőt élő hal is kapható. A legnagyobb szezonja a szőlőnek van. A sokak által kedvelt őszi csemegét sok pulton kínálják és végre nem az olasz, vagy görög importot, de a kiváló minőségű magyar szőlőt vásárolhatjuk. Az árat illetőleg nagy a szórás. A 850 forintos kilónkénti ártól egészen 1200 forintig terjed, függően a fajtától és persze a termelőtől. Van muskotályos, roppanós, vörös és fehér csemegeszőlő, magos és mag nélküli is.

Több standon is kapható a kiváló minőségű magyar szőlő (Fotó: Nagy Kristóf)

A Gombkötő kertészetben úgy telepítették az ültetvényt, hogy augusztustól novemberig mindig legyen olyan fajta, ami épp érik. Gombkötő Sándor kertészmérnök, a pálinka klub elnöke szerint kifejezetten jó a mostani piac.

– Kifejezetten jó a piac, sok vásárlónk van. A csemege kukoricánk ma fogyott el, szőlőből, körtéből (900 Ft/kg) viszont széles választékot tudunk kínálni. Nincs kifejezett sláger fajtánk. Van aki a muskotályost keresi, van aki ropogósat. Remek idő van, kifejezetten jó most itt lenni a piacon – mondta el Gombkötő Sándor.

A zöldségfélék ősz kultúráinak is szezonja van (Fotó: Nagy Kristóf)

A szőlő mellett beköszöntött a zöldségfélék őszi kultúráinak szezonja. A Dalacsi kertészet standján halmokban állt a frissen szedett karfiol, káposztafélék, brokkoli és persze a paprika. A karfiolt 450-ért a káposztát 300-ért, a lila káposztát 500-ért, a brokkolit 990 forintért vásárolhatjuk meg kilónként.

Az egész évben kapható zöldségfélék közül gazdag választékot találunk fokhagymából. Az ára, attól függően, hogy őszi, vagy tavaszi, illetve a gerezdek mekkorák, 800 forinttól egészen 2500-ig terjed. A burgonya ára 400 forint körül mozog, a vöröshagymát 450-ért vehetjük. A sárgarépa 400 forint, a petrezselyemgyökér 850, a paradicsomért 250-350 forint közt kérnek.

Örömmel láttuk, hogy egyre több orosházi termelő teszi ki büszkén a kertje nevét. Pontosan értesülhetnek a vevők, hogy az adott termék a Havancsák – Darók kertészetben, a Dalacsi kertészetben, Gombkötőéknél, vagy épp a Maglóczki kertben termett.

Tetten lehetett érni a piacon a Mindenszentek ünnepének közeledését is. Megjelentek a különböző koszorúk – műanyagból és természetes anyagokból készültek is – és több helyen láttunk krizantémot is

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.