- hirdetés -

Egy érdekesnek ígérkező előadás helyszíne lesz október 19-én a Táncsics Mihály Gimnázium. Az intézmény egykori diákja, Véha Antal professzor tér vissza ismét. Évekkel korábban már az iskola dicsőségfalára is felkerült a portréja, hiszen Primus Inter Pares elismeréssel jutalmazták.

Véha Antal a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett professzor, mezőgazdasági gépészmérnök, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának intézményvezető egyetemi tanáraként még 2018 novemberében kapta meg a Vinculum Közhasznú Egyesület Öregdiákok Baráti Köre által létrehozott Primus Inter Pares díjat. Az elismerést családja, barátai és kollégái körében vehette át.

A középiskolai tanulmányait 1970 és 1974 között végezte a Táncsics Mihály Gimnáziumban. Endrődön született, munkája és magánélete immár hosszú évek óta Szegedhez köti, mégis a mai napig szívén viseli Orosházát és a Táncsics gimnáziumot, egykori alma materét – írtuk meg még az akkori cikkben, ez a megállapítás pedig az elmúlt 5 év során sem változott. A jövő héten ugyanis egy előadással tér vissza egykori tanulmányai helyszínére, ahova elkíséri őt szakmai és baráti mentora, Sitkei György professzor is, aki az akkori ünnepélyes díjátadón is köszönthette.

– Amiről beszélni fogok, az a világ és Európa, azon belül is természetesen Magyarország gabonahelyzete, a lisztjeink minősége, amiből ugye az előadás címének is választott Mindennapi kenyerünk készül. Arra fókuszál a téma, hogy a mikotoxinok megjelenése miatt, ha nem vigyázunk a liszten és a sütőipari termékeken keresztül, akkor az a lakosságra is veszélyt jelent. Hiszen foglalt és terhelt mindannyiunk immunrendszere. És akkor én megvizsgálom azt, hogy mit tehetünk termelési oldalról, milyen következtetésekre juthatunk. Van lehetőség a mikotoxinok által okozott kitettség csökkentésére, alapos és precíz válogató, területtisztító műveletekkel.

De a lényeg az, hogy olyan liszt kerüljön az asztalunkra, amely azon túlmenően, hogy egészséges és jóízű, élelmiszer-biztonsági szempontból is kifogástalan legyen. Én ezen a téren kicsit vitatkozom a dietetikusokkal, hogy a teljes kiőrlésű termékeket a rostanyag bevitel miatt szorgalmazzák. Én azt mondom, együnk kevesebbet ebből a népélelmezési alapcikkből, de azt inkább válasszuk a fehérebből, amiben ugyan kevesebb héjanyagtartalom van, mert így az a bizonyos mikotoxin kitettség jelentősen mérsékelhető. Az igazi diétás rost a zöldség és a gyümölcs – foglalta össze.

Véha Antal professzor előadása október 19-én csütörtökön, 16 órakor lesz a gimnázium zsibongójában.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.