- hirdetés -

Október 10-én délután Bíró-Balogh Tamás A vers és a regény és a valóság? címmel tartott rendkívül érdekes előadást a Táncsics Mihály Gimnáziumban.

A gimnázium auláját hétfő délután ismét megtöltötte az irodalom iránt érdeklődő közönség. Bíró-Balogh Tamás, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karának oktatója tartott előadást A vers és a regény és a valóság? címmel. A kiindulópontot a Kosztolányi Dezsőhöz kapcsolódó kutatás adta, a hallgatók bepillantást nyerhettek az irodalomtörténészi munka módszertanába.

– A megjelent szépirodalmi szövegek nem csupán önmagukban vizsgálhatók, érdekes lehet az értelmezések kapcsán a szerzővel is foglalkozni. A fotók, kéziratok, levelek, dedikációk mind nagyon sokat elárulnak a szerző életéről, kapcsolatairól – vezette be az előadást Bíró-Balogh Tamás.

A Kosztolányit ismertté tevő A szegény kisgyermek panaszai című eredeti kötettel és kézirattal való ismerkedés után fényképek vezették át az utolsó nagy fellángolás verséhez, a Szeptemberi áhítathoz.

Ez az a vers, melyet Kosztolányi nem mutatott meg a feleségének, mivel ezt nem hozzá, hanem Radákovich Máriához írta. De ki is az a Radákovich Mária? Honnan ismerte Kosztolányi, hol lakott, miért kellett titokban tartani a kapcsolatukat, hogyan levelezhettek? Ezek a kérdések még izgalmasabbá válnak, mikor a levelezésükben felbukkan egy harmadik nőalak is, akiről sokáig egyáltalán nem beszélt az irodalomtörténet, de ma már tudjuk, hogy Édes Anna modelljeként szolgált – árulta el a kutató.

Az előadás végén Vassné Técsy Edit kiemelte, hogy a Magyar Irodalomtörténeti Társasággal való további együttműködésnek is fontos állomása az irodalomtörténészi tudatossággal felépített, ugyanakkor a figyelmet végig ébren tartó interaktív előadás.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.