- hirdetés -

Tavaly tavasszal, az Orosháza Hét kapcsán rendezte meg először Szakmák utcája nevű programját a GYSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium. A rendezvény sikeresnek bizonyult, így azóta hagyományt teremtettek vele. Szeptember 21-én ezért ismét a szinte teljes képzési palettát megcsodálhatták az Árpád-kert környékén sétálók vagy az érdeklődő általános iskolás diákok.

A szakmákról nem írni kell, a szakmákat meg kell mutatni – ezzel a gondolatmenettel indult útjára még tavaly tavasszal a Szakmák Utcája nevű kezdeményezés, elsőként az Orosháza Hét keretében. A Kossuth iskola azonban a visszajelzések és az akkori látogatottság alapján úgy döntött, hogy minden évben két alkalommal, az őszi és a tavaszi félév során is megismétli a rendezvényt. Elsősorban az általános iskolák felső tagozatos diákjainak, főleg az idén nyolcadik osztályos gyerekeknek szeretnének ilyenkor bemutatkozni, hogy ők is meg tudják nézni, mit kínál az intézmény Orosházán.

Nem volt ez másként szeptember 21-én sem, amikor az iskola szinte teljes képzési palettáját felvonultatta az Árpád-kertben. Az intézmény igazgatója, Pörneki Attila elmondta, hogy részletes szakmai bemutatókkal várják az érdeklődőket. A teljesség igénye nélkül bemutatkoztak a szépészeti ágazatban tanulók, a szoftverfejlesztő és tesztelő technikusok, az asztalosok, a kereskedelemben tanulók vagy éppen a villanyszerelő szakmát képviselők. Az igazgató hozzátette, hogy az utóbbi lehetőség a felnőttképzés keretein belül is népszerűnek számít, csakúgy, mint a diákok egy másik kedvelt célpontja, a vendéglátás ágazat. Mindemellett a gépészeti szakmák sajátosságaival is találkozhattak a Linamar Hungary Zrt., mint az iskola duális partnere segítségével. A belügyi rendészet képzéseit is megmutatták a pályaválasztás előtt álló általános iskolásoknak, akiket októberben is várnak majd, ekkor tartják nyílt napjukat az intézményben.

– Én jelenleg a technikumot végzem, az érettségit már sikerült megszereznem. Bolti eladónak tanultam, a kereskedelmi ágazatban, most pedig ha elvégzem a technikumot, üzletvezető lehetek. Személy szerint azért ajánlanám másoknak az iskolát, a képzésünket, mert szerintem nagyon jók az oktatási- és az ösztöndíjas lehetőségek – mesélte Horváth Jázmin.

Az eseményre ellátogatott Orosháza polgármestere, Dávid Zoltán is, aki kiemelte, hogy a Szakmák utcája egy nagyon jó lehetőség a pályaválasztás előtt álló fiataloknak.
– Úgy gondolom, nagyon sokszínű és fantasztikus dolgokat mutatnak meg ilyenkor, könnyen kedvet kaphat ahhoz az ember, hogy akár fodrászként vagy mondjuk az informatika területén dolgozzon. Olyan alapokat tanulhatnak meg itt, amivel később egy komplex hivatást, életpályát tudnak maguknak felépíteni – tette hozzá.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.