- hirdetés -

Múlt vasárnap este játszotta le első bajnoki mérkőzését a 2023/2024-es szezon során a CSIKO SE kézilabdacsapata. A játékosok egy végletekig kiélezett mérkőzésen győzték le a Mezőtúr együttesét, a 26-25-ös sikerhez a csapat egyik új igazolása, Szász Bálint nyolc góllal járult hozzá. Ezúttal őt választottuk a hét sportolójának.

– Békéscsabai születésű vagyok, a sportággal Békésen ismerkedtem meg. Előtte úsztam és fociztam is, de hamar kiderült, hogy az akkori testalkatom alapján ezekben a sportágban nem biztos, hogy lesz jövőm. Így viszont jött a kézilabda, édesapám egyik barátjának az invitálására mentem le, akkor még egy szivacskézilabda edzésre és sikerült is megragadnom a sportban. 8 évig játszottam ott, mialatt rengeteg élményt és eredmény gyűjtöttünk Papp Bálint vagy Kádas László irányításával hazai és akár nemzetközi szinten is – tért ki először a kezdetekre Bálint.

Elmondta, hogy nagy élmény volt már tinédzserként többször is részt venni a felnőtt csapat edzésein, mostani csapattársai közül például Ambrus Józseffel is akkor találkozott először. Mivel szeretett volna mindent kihozni a sportág által nyújtott lehetőségeiből, Balatonfüredre igazolt, ahol a középiskolai éveit is töltötte. Közben a különböző korosztályos válogatottakba is beverekedte magát, járt ifjúsági olimpián, Európa-bajnokságon, neves külföldi tornákon, többek között Portugáliába, Franciaországba és Spanyolországba is eljutott a sportágnak köszönhetően.

Végül a füredi felnőtt csapattól nem kapott szerződést, így visszatért Békésre, ahol egy fiatal, összetartó csapat épült, ráadásul egykori nevelőedzőjével, Papp Bálinttal a kispadon.
– Jelenlegi csapattársaim közül Pajkó Lászlóval is akkor ismerkedtem meg, de megkockáztatom, hogy az akkori első évem alatt gyűlt össze a legjobb társaság, melynek a tagjaként játszhattam. Utána még két évig játszottam ott, de több közeli barátomat is eltanácsolták és én magam is a távozás mellett döntöttem – árulta el.

Bálint a békési évekkel párhuzamosan végezte egyetemi tanulmányait, melyre hatalmas figyelmet fordított. Mint mondta, a tanulmányai mindig fontos pontot jelentettek az életében, hiszen a sportkarrier nem tart örökké. Szakedzőnek tanult és amint megkapta diplomáját, új csapatot kezdett keresni. Korrekt ajánlatokat kapott, de az elsődleges szempont számára az volt, hogy a még aktív játék mellett megkezdhesse edzői pályafutását is.

– Ugye tisztában voltam azzal, hogy finoman szólva sem tartozom a legmagasabb kézilabdázók közé, az NB1-ben is a kerettagságig jutottam, így hosszabb távon az edzősködést tűztem ki célul magamnak. És szerencsére az én egyik régi edzőm Kárpáti Krisztián (Balatonfüreden dolgoztak együtt) megkeresett a Pick Szeged csapatától, én pedig elfogadtam az ajánlatot és úgy gondolom, ebből a szempontból a lehető legjobb helyen vagyok. Kedves és befogadó közeg vesz körül, sokat tanulhatok a kollégáimtól. Két hónap után pedig úgy érzem szépen haladok, az U20-as korcsoportnak a másodedzője, az U14-eseknek a vezetőedzője vagyok – mesélte.

De térjünk vissza Bálint játékos pályafutására, hiszen nem véletlenül választottunk éppen őt sorozatunk eheti főszereplőjének! Orosházára igazolásához kellett a régi barátai és csapattársai ismertsége. Pajkó László is győzködte, de azt az egykori csapattársát is megkérdezte, aki most Balogh Zsolttal játszik együtt a Ferencvárosnál, így végül a CSIKO csapatához írt alá. Ambiciózus embernek tartja magát és úgy gondolja, hogy itt Orosházán is egy ilyen, mindent beleadó közeg és közönség veszi őt körül.

Első mérkőzésüket vasárnap játszották az előző szezon ezüstérmese, azaz a Mezőtúr csapata ellen.
– Úgy mentem fel a mérkőzésre, hogy nincs mitől félni. De mint később kiderült, ez nagyon nem volt így, a Mezőtúr jó játékerőt képviselt és nekünk is össze kell még szoknunk jobban. Az elején nem igazán jöttek össze a dolgaink, engem pedig váratlan sérülés hátráltatott már a 10 perctől kezdve, a jobb kezem egyik ujjában szakadt el a feszítőizom, várhatóan műteni is kell majd. Megijedtem persze az elején, egyeztettünk is Ádámmal és Németh Lászlóval, hogy folytassam-e a játékot, végül felülkerekedett bennem az a gondolat, hogy egy ilyen társaságért érdemes tűzbe menni – árulta el.

A második félidőre igazi ki-ki meccs bontakozott ki, a csapatok mindent megtettek a győzelemért, végül 26-25-ös, végletekig kiélezett perceket követően tartották otthon a két pontot az orosházi játékosok, melyhez Szász Bálint 8 góllal járult hozzá, kiérdemelve a hét sportolója címet. Hálásan tekintett vissza csapattársai mellett a közönségre is, akik végig mellettük álltak, űzték és hajtották őket.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.