- hirdetés -

Szeptember elseje mindenki számára az iskolakezdést jelenti, legyen az felnőtt, vagy gyerek. Augusztusban tanszerek és egyéb kellékek megvásárlása, szeptember elsején évnyitó.

Miért szeptember az iskolakezdés ideje? A kérdésre válaszolni nem is oly egyértelmű. Nálunk Orosházán, mikor vége a nyárnak, jön szeptember elseje, ami a diákoknak kőbe van vésve, vagy inkább palatáblára van karcolva az iskolakezdés, de nem mindenütt van ez így.

Szinte minden más országban egyénileg szabályozzák az iskolakezdést, Németországban például augusztus közepe és szeptember közepe közt indul a tanítás tartományonként változóan. Svájcban pedig csak pár hét a vakáció, cserébe többet síelhetnek télen. A legtöbb szabadság a gyermekeknek Portugáliában, illetve Olaszországban van, ahol 13 héten át örülhetnek a nyárnak. A Föld északi féltekéjén általánosságban ősszel kezdődik a tanítás, ellentétben a déli féltekével, ahol bizony az újév, illetve az új osztályba lépés ideje megegyezik.

Nyáron tanszervásárlás, szeptemberben kezdődik a suli (Fotónk illusztráció. Fotó: Horváth Bence)

A tankötelezettséget elsőnek az USA-ban vezették be 1852-ben. Magyarország gyorsan követte a példát 1868-ban, melyet törvénybe is iktattak, ami fontos is volt, hisz akkor Magyarország lakosságának a kétharmada analfabéta volt. Eötvös József az egész magyar közoktatás gyökeres átformálását tűzte ki célul. Az új törvényjavaslata 1868. június 23-án került a képviselőház elé, melyet hosszas vita után elfogadtak szeptemberi iskolakezdéssel. Ez mind a vidéki lakosságnak, mind a városi lakosságnak megfelelt, hisz a gyermekek nyáron, a földeken segítettek a család megélhetését biztosító munkákban, a városi családok pedig leginkább nyáron nyaraltak. Ez a szokásjog alapján azóta semmit se változott.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.