- hirdetés -

Második szezonját kezdte el Orosházán Zavaczki Boglárka kézilabdázó, aki az előző héten megrendezett felkészülési torna legtechnikásabb játékosának járó különdíjat is hazavihette. Az irányító a csapat fiatalabb tagjai közé tartozik, mégis egyik vezére lehet az NB I/B-s csapatnak ebben a szezonban – többek között erről is beszélgettünk a hét sportolójának választott sportolóval.

Fáradt Zavaczki Boglárkával ültünk le beszélgetni, majd amikor erre rákérdeztem elmesélte, kemény heteken vannak túl, de gyorsan leszögezte, hogy ez ennek az időszaknak a velejárója, a szeptember 2-ai bajnoki rajtra minden rendben lesz.
– Soha nem voltam még ilyen fáradt, de természetesen szükség van erre a munkára, mert tavaly is megtapasztaltuk, hogy rengeteg az a harminc meccs. Idén is ilyen hosszú szezonunk lesz, amit bírni kell erővel – teszi hozzá, de arra, hogy mit vár az idénytől, még később visszatérünk.

Zavaczki Boglára (93) (Fotó: Horváth Bence)

Kezdjük az elejéről. Zavaczki Boglárka elsős korában, Balmazújvárosban ismerkedett meg a kézilabdával, testnevelés tagozatos iskolába ment tanulni, ahol nővérei után nem is volt kérdés, hogy milyen sportágat választ.

– Egyébként is sportos család vagyunk, minden ekörül forog otthon. Négyen vagyunk testvérek, a két nővérem is kézilabdázott, bátyám az egyedüli kakukktojás – mondja mosolyogva. – Egy ideig még mazsoretteztem, később azért a kézilabda győzött, amikor választás elé kerültem. Balmazújváros után a gimis éveket már Kisvárdán töltöttem, ahol az NB I-es csapatba is felkerültem. Az első teljes felnőtt szezonom az a tavalyi volt. Előbb Kecskeméten, majd rövid idő után, még az ősszel kerültem Orosházára – foglalja össze eddigi pályafutását.

Az előző szezonban ugyan később csatlakozott az Oxxo Energy Orosházi NKC együtteséhez, ám az idény végére felküzdötte magát a góllövőlista második helyére. Összességében sikeres évet zárt, pedig sokáig az is benne volt a pakliban, hogy 21 évesen szögre akasztja a cipőt.

– Nem volt egyszerű időszak. Ahogy említettem az előbb is az első felnőtt csapatom a Kecskemét volt, ahol sajnos nem úgy alakultak a dolgok, ahogy vártam. Nehézségek adódtak, ami miatt váltani kellett, ami nagyon nehéz döntés volt. Megkerestek Orosházáról, a próbaedzés, a körülmények, a csapat is nagyon szimpatikusak voltak az első pillanattól kezdve, mégis nagyon féltem az újabb csalódástól. Végül elfogadtam az ONKC ajánlatát és azóta beigazolódott, hogy nagyon jól döntöttem. Ment a játék, hamar be is illeszkedtem a lányok közé, jól érzem magam itt – sorolja.

Bogi a klub mellett a várost is nagyon megszerette, de nemcsak ő, hanem a családja is. Elmondása szerint nagyon sokat járnak le hozzá meglátogatni. Az irányító elmondta, hogy az is gyakran előfordul, hogy szurkolók megállítják az utcán és gratulálnak egy-egy győzelemhez.

– Tényleg nagyon kedvesek az emberek itt Orosházán, szimpatikus település. Amikor megállítanak és kapunk egy-egy jó szót, mindig meglepődök, hogy megismernek minket, de nagyon jól esik – mondja.

Az előző idényben az NB I/B hatodik helyén végzett az orosházi női kézilabdacsapat, amihez jelentősen hozzájárult Zavaczki Boglárka teljesítménye is. Ez előrevetíti, hogy ebben a szezonban is kulcsszerep hárul rá. A felkészülési meccseken általában az első számú gólfelelőssé lépett elő, jó formában várja a bajnoki rajtot. Nem véletlenül kapta meg a hazai felkészülési tornán a legtechnikásabb játékosnak járó különdíjat.

Dancsó Attila klubelnök és Dávid Zoltán polgármester adta át a különdíjat (Fotó: Horváth Bence)

– Sikeres volt az előző szezonunk, mégis van egy kis hiányérzetem. Idén nagyobb célokat tűztünk ki. A 3-6. hely reális és teljesíthető elvárás, de a dobogó megszerzésére is képes a csapat. Tavaly rengeteg olyan pontot hullajtottunk el, amelyeket a papírforma szerint illett volna behúzni. Ezen mindenképp változtatni kell, de természetesen szükség lesz a bravúrokra is. Összességében azt látom, hogy jól dolgozunk, mindenki szeretne feljutni a dobogóra – fogalmazott.

– Ez egyfajta teher is, hogy ilyen fiatalon az én felelősségem a gólszerzés, de igyekszem nem így megélni. Úgy gondolom, hogy nyomás alatt jobban teljesítek, élvezem ezt a helyzetet. Az biztos, hogy szeretnék meghatározó játékosa lenni a csapatnak, mert nagyon nem szeretek a kispadon ülni. Amikor lehív az edző pihenni pár percre, akkor is azt a pillanatot várom, mikor küld vissza a pályára – mondja nevetve.

Nagyon nem szeret kispadozni Zavaczki Boglárka (46)(Fotó: Horváth Bence)

A későbbi terveivel kapcsolatban megosztotta, hogy szeretne NB I-ben is kipróbálná magát. A következő három évben még Orosházán maradna, ugyanis felvették Szegedre az egyetemre, ahol vegyésznek tanul. A jövőben el tudja magát képzelni egy nagyvállalat vegyészmérnökeként, de érdekli az is, hogy gyógyszereket készít.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.