- hirdetés -

A fiatal orosházi ácsmester, Sütő Attila már nem egy fogásával vívott ki ámulatot, legyen szó pontyról, amurról, vagy mint esetünkben, harcsáról. Ezúttal egy nem mindennapi ragadozót sikerült stégre emelnie.

Attila nehezen állt kötélnek. Azt mondja nem szeret különösebben szerepelni, jobban szereti, ha a munkái alapján ismerik, de némi kérlelés után mégis elmondta a nagy fogás történetét.

– Azon a július végi napon egyik barátommal mentünk ki a nyaralónkba, a Kákafoki holtág gondalaposi szakaszára. Gyorsan csónakba ültünk és az egyik kedvenc helyemre mentünk. Egyszerű fenekező készséggel, csúszóólmos, hosszú előkés végszereléken kínáltam fel a nadály-kagylóbél kombót. Kb. tíz órakor érkezett a kapás, ami után kétórás fárasztás következett. A nagy csónakkal együtt felvonszolt minket vagy kétszáz méternyit, aztán vissza. Közben folyamatosan kereste az akadókat, de szerencsére mindannyiszor sikerült eltéríteni a szándékától. Óvatosan kellett fárasztani, mert a tizenhármas fonott zsinór azért nem mindentudó. A beemelésnél akadtak gondok. Először lekapta a kezemre tekert törölközőt és másodikra is másképp gondolta. Végül harmadik kísérletre sikerült az alsó állkapcsát megfogni és csónakba emelni – meséli a horgász.

A fotózás és mérlegelés után visszaengedték a vízi nagyurat (Fotók: Sütő Attila gyűjteményéből)

A hatalmas ragadozó a mérlegelésnél 55 és fél kilósnak és 205 centisnek bizonyult.

Mint megtudtuk, Attila kedvenc célhala a harcsa, de más fajokból is fogott már rekordlistás példányokat. A legnagyobb pontya 21 kilós volt, a 47 kilós fekete amúrral pedig most is ott áll a rekordlista élén. Harcsából eddig 32 kilós volt az egyéni rekordja.

– Amikor csak tehetem, megyek ki a vízre. Sokszor végigjártuk már a holtágat, ameddig lehet és találtunk a radar segítségével ígéretes gödröket, mélyebb részeket, ahol előszeretettel megpihennek a nagybajszúak. Van ezen a vizen 6-7 méteres mélység is. Nem csak fenekezve, de kuttyogva, vagy stupekkel, kishallal is szoktam pecázni, de ezekkel a módszerekkel csak kisebb harcsákat sikerült eddig fogni – avat be a kulisszatitkokba.

Azt is megtudtuk, hogy más szerencsés horgászok előtt is ott a lehetőség a nagy hal megfogására, mert mérlegelés után Attila visszaengedte a vízi nagyurat éltető elemébe.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.