- hirdetés -

Újabb munkalehetőség nyílik Hódmezővásárhely és környéke, így Orosháza fiataljai számára. A honvédelmi miniszter Szentesen tartott a honvédség új fejlesztésével kapcsolatos sajtótájékoztatót.

A tájékoztatón Szalai-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter egy új, kiemelt ajánlatról tájékoztatta a jelenlevőket, illetve a médián keresztül Magyarország nyilvánosságát. A miniszter bevezetésképp felhívta a figyelmet hazánk, Európa és a világ biztonsági körülményeinek jelentős megváltozására. Mint leszögezte, mi, a kezdetektől fogva a béke oldalán állunk. Mindemellett növelni kell ellenálló képességünket és fejleszteni kell haderőnket. Számtalan új, korszerű eszközzel fejlődött 2010 óta a magyar haderő.

– Megérkeztek az itt látható „Hiúz” páncélozott gyalogsági harcjárművek. Megszülettek a megfelelő személyzeti és szervezeti döntések is ahhoz, hogy egy modern, magas harcértékű, jól vezetett és elszánt haderő biztosítsa a magyar emberek vagyonát, életét és kultúráját, a NATO védelmi szövetség részeként és annak támogatásával. Most az újonnan beérkező, modern harceszközeink kezelésére katonákra van szükségünk, így elkezdjük az ehhez szükséges toborzást. Embert várunk a vasra – tette hozzá a miniszter.

„Embert várunk a vasra” (Fotó: Takács Csaba)

Mint megtudhattuk, a Magyar Honvédség 30. Kinizsi Pál Páncélozott Gyalogdandár lövész katonákat vár, a náluk először rendszeresített Hiúz” páncélozott gyalogsági harcjárművekkel ellátott zászlóaljába. Vezetőket, toronylövészeket és az ezekben a harcjárművekben szállított lövész katonákat keresnek, hogy együtt legyen a csúcstechnológia és a legjobb katonák. A kiemelt feladathoz kiemelt illetmény is tartozik, mondta el Szalai-Bobrovniczky Kristóf. Elhangzott, hogy a belépés folyamatát is nagymértékben leegyszerűsítették.

Kajári Ferenc vezérőrnagy, helyettes vezérkari főnök tájékoztatójából kiderült, az új harcjárművek Hódmezővásárhelyre érkezésével a honvédség megújításának egy újabb szakasza vette kezdetét. Az elmúlt 175 esztendőben sokszor fegyverezték át a hadsereget, de még soha sem fordult elő, hogy a világ létező legmodernebb fegyvereit kapták volna a magyar katonák. A vezérőrnagy bemutatta az új harci járművet, fegyverzetét, elmondta fő paramétereit. Azt is megtudhattuk, hogy 2029-ig 218 darab Hiúz harcjármű kerül a magyar Honvédség állományába, nagyrészt hazai gyárakból.

– Csupán négy okmány, személyi, lakcím kártya, adókártya, TAJ kártya szükséges a jelentkezéshez, illetve minimum általános iskolai végzettség. Ha ez rendben van, egy orvosi vizsgálat és kezdődhet a nyolc hetes alapkiképzés. Eskü után jöhet a szakkiképzés. Csak a legjobbak maradnak, hisz így lesz a zászlóaljból elit alakulat. Kemény és alapos kiképzés és kiemelt bérezés vár a jelentkezőkre, a hadsereg világszínvonalú technikája mellett – mondta el a vezérkari főnök helyettes.

A bruttó 700 ezres fizetés vonzó lehet, nem is beszélve a karrier, a biztos életpálya lehetőségéről. Az ünnepi sajtótájékoztató végén Farkas Sándor képviselő is biztatta a fiatalokat, hogy vágjanak bele életük nagy lehetőségébe.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.