- hirdetés -

Mint arról korábban hírt adtunk idén is lesz Szent István napi lóverseny a bogárzói lovaspályán. A részletes programról a szervező Orosházi Lovas Egyesület elnöke, Kulik Ferenc számolt be.

– Igyekeztünk úgy összeállítani az augusztus 19-i, szombati programot, hogy mindenki megtalálja benne a kedvére valót. Jelentős segítséget kaptunk a szervezéshez az önkormányzattól és Dávid Zoltán polgármestertől, akinek ezúton is szeretném ezt megköszönni – kezdi az egyesület elnöke.

A Szent István napi lóversenyt a városvezető szívügyének tekinti és mint elmondta, örömmel segít, amiben tud.

A polgármester is gyakori látogatója a Szent István napi versenyeknek (Fotó: Horváth Bence)

– Nekünk orosháziaknak, alföldi embereknek fontos ünnepi program a lovasbemutató és a lovas verseny. Hiszen az alföldi élethez egykor bizony szorosan hozzátartoztak a lovak és ezt a szép örökséget azóta is hordozzuk magunkban. A Szent István-napi lóverseny minden évben nagy érdeklődésre tart számot, ezreket vonz, orosháziakat és környékbelieket egyaránt. Jó érzés látni, ahogyan a lovat szerető közösség találkozik Bogárzón és együtt ünnepel. Biztatok mindenkit, hogy vegyen részt a programon, a szervezők munkáját pedig szívből köszönöm, örömmel segédkeztünk az egyesületnek mindenben, amiben csak tudtunk – nyilatkozta Dávid Zoltán polgármester.

Ami a programot illeti, lesznek benne szép számmal hagyományos elemek, de a szervezők az idei versenyre is gondoskodtak meglepetésről.

Egy hasonló Jak 52-es géppel érkezik a világbajnok, Vári Gyula (Fotó: pixabay.com)

Szombat reggel kilenckor veszi kezdetét a rendezvény. Az Orosházi Kutyakiképző Iskola oktatói és növendékei érdekesnek ígérkező bemutatóval készülnek. 9.30-kor kezdődik a versenyprogram, mégpedig az egyes,- majd a póni kettes fogatok akadályhajtásával. 10 órakor érkezik a bogárzói pálya légterébe Vári Gyula műrepülő világbajnokunk és reményeink szerint egy rendkívül izgalmas és látványos műrepülő bemutatóval szórakoztatja a nagyérdeműt.

– A műrepülő show után a kettes fogatok akadályhajtása kezdődik. A tervek szerint 11.15-kor érkezik a világhírű Puszta nyolcas, melyet a nap folyamán még egyszer megcsodálhatnak a kilátogatók. A bemutató után következik Jolly, a mulatós zene egyik magyarországi legjobbja és ebédidőben egy órán keresztül szórakoztatja a közönséget. 12.40-től ismét a sporté lesz a főszerep. Kezdetnek ügetőversenyt láthatnak. Az 1800 méteres Jelinek László emlékversenyben a Kincsem Park versenyeiről jól ismert lovak és hajtóik mérik össze tudásukat. 13 órakor látványosnak ígérkező csikós bemutatót láthat a publikum, majd következnek a négyes fogatok. Az ő akadályhajtásuk az egyik leglátványosabb versenyszám – sorolja a programot Kulik Ferenc.

A fogathajtó versenyek új versenyszámokkal bővülnek (Fotó: Horváth Bence)

14 óra10 perctől egy más lovas műfaj következik. A Gepárd Lovas Egyesület tagjai tartanak ugró bemutatót, majd újra a pályára hajt a Puszta nyolcas és idomáruk, Tóth Lajos. 15 óra 10 perckor ismét ügetőverseny, a Lovaregyleti díj futama következik. Az eredeti tervektől eltérően a póni galopposok ezen a napon csak egy versenyben mérhetik össze erejüket. A mezőnyben ott lesz többek mellett mindkét Nemzeti Vágta döntős orosházi ló, Ricsi és Nárcisz is.

– A kettes fogatok részére két plusz versenyt is terveztünk a programba. Ezek egyike a 15.40-kor kezdődő kombinált hajtás. Terveink szerint 15.50-kor startol a gazdaverseny. Ebben a galopp futamban amatőr, házi kedvencként tartott lovak futnak. 16 órakor szeretnénk indítani a nap talán legrangosabb versenyét, a nemzetközi Nagy László Emlékversenyt, Orosháza Város Nagydíjáért zajló 1800 méteres ügető futamot. És itt következik egy, az orosházi versenyeken újdonságnak számító verseny, a szinkronhajtás. Itt két egyforma pályán hajtanak a fogatosok és nem csak az órával, egymással is versenyeznek. Terveink szerint 17 órakor tartjuk az ünnepélyes eredményhirdetést – fejezi be az ismertetést az elnök.

Nemzetközi ügetőfutamokat is láthat a közönség (Fotó: Horváth Bence)

Amiről Kulik Ferenc sem beszélt, azok a további, alternatív programok, a verseny napján nyitva tartó Tanya csárda előtt. Itt 10 óra 30 perckor kezdik látványos bemutatójukat a triálosok. A többszörös magyar bajnok Pocsai Richárd vezette Extrém Bike Show remek szórakozás lehet azok számára, akiket nem annyira köt le a fogathajtó verseny. A triálos bemutató után műfajt váltanak és zumba bemutató, majd a szekérhúzó verseny döntője következik. Mindemellett a gyermekek részére lovagoltatás, sétakocsikázás, ugrálóvárak, lufihajtogató, és játszóház szolgálja a kellemes időtöltést.

Tóth Lajos, a Puszta nyolcas hajtója ezúttal egy csikós bemutató közben. 19-én mindkettőt láthatja a közönség (Fotó: Horváth Bence)

Az augusztus 19-i Szent István napi lóverseny valamennyi programja ingyenesen látogatható.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.