- hirdetés -

Akik szeretik tekintetüket a csillagok felé fordítani, azok számára újabb látványossággal kedveskedik az augusztus. Sok-sok hullócsillagot láthatunk a következő napokban.

Az egyik leglátványosabb produkciót nyújtó meteorraj, a Perseidák érkezett meg menetrendszerű pontossággal. Rendszerint július 24-től augusztus 24-ig láthatunk a jóvoltából hullócsillagokat. A meteor zápor idén augusztus 12-13-án éri el csúcspontját. A fogyó Hold mellett kiválóak lesznek a körülmények arra, hogy megfigyeljük a csillaghullást.

Képünk illusztráció (Fotó: pixabay.com)

Az ismert meteorrajok közül a Perseidák rendelkezik az egyik legnagyobb sebességgel. Az átlagsebessége 59 km/s.

Aki szombat, vagy vasárnap este kiül, vagy kifekszik egy plédre leheveredve egy kevésbé fényszennyezett, lehetőleg jó körpanorámát nyújtó, várostól távolabbi helyre, most szinte percenként láthat egy-egy hullócsillagot. Akár romantikus esti program is lehet a hullócsillag les, ha az ember nem egyedül, hanem párjával teszi ezt.

A csillaghulláshoz több hiedelem is kapcsolódik. A legismertebb, ha hullócsillagot látunk, kívánjunk valamit és ha nem mondjuk el senkinek, egy éven belül beteljesedik. Érdemes is ilyenkor kívánni, hisz az augusztusi csillaghullás mögött maga Zeusz, az istenek istene, illetve fia Perszeusz áll, így biztosítva a kívánság beteljesülését. A legszórakoztatóbb hiedelem szerint a hullócsillagok a fényükkel a szüzességüket éppen elvesztő lányokat számolják össze.

Augusztus 12-én a Nagyszénási Mira Csillagászati Egyesület és a Kiss György Csillagda megszervezi az Egy éjszaka a csillagok alatt című rendezvényét. A program az Egy hét a csillagok alatt programsorozat része. Az éjszaka folyamán meteorészlelésre lesz lehetőség, a kezdés előtt két órával pedig napészlelésre.

Helyszín: Kiss György Csillagda, Nagyszénás, Gádorosi út 24. Időpont: 20 óra

Érdemes lesz tehát valamelyik hétvégi estén az égboltot figyelni és remélni, hogy a felhők nem teszik tönkre a programot.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.