- hirdetés -

A 2023/2024-es tanévben is folytatja felnőttképzési tevékenységét a GYSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium. A részleteket az intézmény igazgatója, Pörneki Attila ismertette.

Az igazgató elmondta, bárkinek ajánlják az iskola felnőttképzési kínálatát, akik váltanának vagy szeretnék kipróbálni magukat új területen.
– Vannak olyan szakmák a felnőttképzési kínálatban, melyeknek a bemeneti feltétele az alapfokú iskolai végzettség, de vannak érettségire épülő képzéseink is.

Az utóbbit most elsősorban azoknak ajánljuk, akik a közelmúltban vagy nemrég érettségiztek és esetleg nem úgy alakultak a számításaik, egy-két ponttal lemaradtak a megjelölt helyről. Így a következő időszakban, ha esetleg szeretnék bővíteni az ismereteiket vagy belevágnának valami újba, akkor itt a Kossuth iskolában jó esélyük van erre a felsoroltak közül egy-egy képzés elvégzésével – ismertette a részleteket Pörneki Attila.

A választható szakmák a következők:
Felnőttek szakmai oktatása nappali rendszerben (belépési feltétel: alapfokú iskolai végzettség):

pincér – vendégtéri szakember, szakács, kereskedelmi értékesítő, gépi és CNC forgácsoló, hegesztő, festő – mázoló – tapétázó, kőműves, villanyszerelő.

Érettségi után választható képzések nappali rendszerben (belépési feltétel: érettségi bizonyítvány, jelentkezéshez az érettségi bizonyítvány másolata szükséges):
általános ápoló, vállalkozási ügyviteli ügyintéző, gépgyártás-technológiai technikus, szoftverfejlesztő- és tesztelő

– Az általános ápoló például részt vesz az egészségügyi ellátás során a megelőző, gyógyító, gondozó és rehabilitációs folyamatokban. Munkája során alap- és szakápolási feladatokat végez. Ajánlott mindenki számára, aki érdeklődik a természettudományok iránt, szívesen ismeri meg az emberi test működését, a betegségek jellemzőit, az egészséges életmód elemeit.

A szakképzettséggel rendelkező vállalkozási ügyviteli ügyintéző alkalmas a vállalkozás ügyviteli feladatainak végrehajtására, részt vesz a számviteli és pénzügyi feladatainak ellátásában, közreműködik a mikro-, kis- és középvállalkozások számviteli és pénzügyi feladatainak ellátásában, továbbá egyes részfeladatokat önállóan lát el. Ajánlott azok számára, akiket érdekel a vállalkozások működése, belső folyamatai.

Pörneki Attila, az intézmény igazgatója ismertette a felnőttképzés részleteit (Fotó: Horváth Bence)

De említhetném a gépgyártás-technológiai technikus szakmát, ahol önállóan vagy mérnöki irányítással vesznek részt gépalkatrészek gyártásának tervezésében, gyártásában, gépek, géprendszerek, mechanikus berendezések működtetésében, szerelésében, karbantartásában és javításában. Vagy a szoftverfejlesztő és -tesztelő technikust, aki képes webes és asztali alkalmazást (szoftvert) tervezni, fejleszteni, tesztelni és dokumentálni. A programozási feladatokon túl adatbázisok tervezését és kezelését is elvégzi – sorolta Pörneki Attila.

Az igazgató hozzátette, a cél az, hogy minél rövidebb idő alatt, ugyanakkor a szükséges szakmai kompetenciákat elsajátítva tudjanak szakmai bizonyítványt adni a felnőttek kezébe. A képzések legnagyobb előnye a rugalmasságuk, melyhez az előzetes tudást is bele lehet számítani (ez természetesen előzetes felméréssel történik), ezzel rövidíthetővé válnak és az érintettek akár mentességet is kaphatnak bizonyos dolgok alól.

Mivel nappali rendszerű oktatásról van szó, ugyanúgy megvan a felnőttképzésben résztvevőknek is a saját órarendje, ugyanúgy járnak iskolába, de megvan a lehetőség ennek a módosítására, ha valaki igényelné. Például, ha valaki már rendelkezik egy szakmával, de szeretne egy másodszakmát is tanulni, akkor a beiratkozást követően neki elég a szakmai órákra bejárnia, a közismereti tantárgyak alól felmentést kaphat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.