- hirdetés -

Egy héten keresztül tartózkodnak a városban a Horvátországból, Spanyolországból, Olaszországból, Portugáliából és Lettországból érkezett fiatalok, az ifjúsági csereprogram a helyi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat (GYIÖK), valamint a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzati Társaság (GYIÖT) szervezésében, az Erasmus+ támogatásával valósul meg. A projektből nemcsak a külföldről érkezett vendégek, hanem a a helyi tinédzserek is profitálnak.

Harminchét fő vesz részt az augusztus 2-től 9-ig tartó #OHYouth című ifjúsági csereprogramban, a külföldi diákok mellett nyolc magyar fiatal segíti a projekt sikerességét. Bázisuk a Táncsics gimnázium kollégiuma, itt találkoztunk a csapattal péntek délelőtt.

– A jelmezek, illetve a különféle kompozíciók, amiket most itt láttok, levelekből, kisebb faágakból és a természetben gyűjtött egyéb anyagokból készültek – mesélte Simon Petra, Orosháza ifjúsági referense. – A feladat – azon túl, hogy kifejezte a környezetükhöz való kapcsolódást – arra adott alkalmat, hogy a fiatalok megtapasztalják, a nyelvi akadályok ellenére is képesek csapatban dolgozni. A közös nyelv az angol, a közösen töltött egy hét során rengeteget fejlődik a résztvevők nyelvtudása. Ez egy teljesen más jellegű tanulási forma, nem olyan, mint amihez a diákok az iskolapadban hozzászoktak. Itt kizárólag nem formális oktatási módszerekkel dolgozunk, amelyek másképp fejlesztik a kommunikációs készséget.

Orosháza ifjúsági referense hozzátette, az ifjúsági csereprogramnak köszönhetően a résztvevők olyan tapasztalatokkal gyarapodhatnak, amelyekre máshol nincs lehetőségük. A programok fejlesztik az úgynevezett soft skilleket, ilyen többek közt a kreativitás, a jó csapat csapatmunka, a szervezőképesség, a flexibilitást, a mobilitást, az emocionális intelligencia és a motiválhatóság. A projekt végén még egy tanúsítványt is kapnak a fiatalok, ez a Youthpass, amely bizonyítja felsorolt készségek meglétét. Ezt a diákok később akár az önéletrajzukba is beleírhatják.

Simon Petra mellett a GYIÖT egyik munkatársa, Kovács Anna vállalta a szervezés oroszlánrészét. Munkájukat az olasz származású Camilla Ramaccini facilitálja. Az egyhetes projekt része a különböző kultúrák bemutatása mellett a programnak otthont adó város megismerése is.

– Rendszerint törekszünk arra, hogy az ifjúsági csereprogram magyar résztvevői helybeliek legyenek, hiszen ők jól ismerik a szülővárosukat, ennél fogja tudják, mit érdemes itt megnézni – mesélte Kovács Anna szervező. – Hatalmas a vendégszeretet az orosházi tinédzserekben, nagyban segítik a munkánkat. Ez a hét számukra is hasznos a nyelvtanulás mellett a közösség-, illetve kapcsolatépítés szempontjából is. A program egyik elemeként részletes tájékoztatást kapnak az Erasmus világáról, a csereprogramokról, a DiscoverEU-ról, a fél-egyéves külföldi önkéntes munkalehetőségekről, valamint különféle tréningekről. Akit esetleg érdekelnek ezek a kalandok, de még bizonytalan, itt bátran kérdezhet, biztosan választ kap minden kérdésére.

A projekt záró feladata egy városismereti séta megtervezése lesz, a kijelölt túraútvonalakat együtt járják majd be a résztvevők. Orosháza nevezetességeinek megismerése mellett természetesen az itteni szórakozási lehetőségek feltárására is szakítanak majd időt a fiatalok, így – ha az időjárás is engedi – Gyopárosfürdő sem marad ki a programok közül. A szervezők bíznak abban, hogy az orosházi iskolák diákjai bátorítást, illetve kedvet kapnak ahhoz, hogy hamarosan ők is belevágjanak életük nagy kalandjába. Sok-sok lehetőség vár rájuk az Erasmus+ keretein belül, csak meg kell találniuk a hozzájuk leginkább illőt.

Fotók: Somogyi Martin/OrosCafé

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.