- hirdetés -

Színészkedik, énekel, fuvolázik és táncol. Tóth Nikoletta már tizenkét éves korában tudta, hogy egyszer színésznő szeretne lenni. A fiatal lány mindent megtett, hogy álma valóra váljon, energiát nem kímélve gyakorolt és járt tanáraihoz, akik mindenben segítettek neki, hogy beteljesítse legnagyobb vágyát. Nikoletta ennek köszönhetően szeptemberben kezdi meg tanulmányait a Színház-és Filmművészeti Egyetem (SZFE) zenés színész szakján.

Egészen hatodikos koráig úgy gondolta, hogy énekesnő vagy táncosnő lesz a nagyszénási Tóth Nikoletta. Szülei már a kezdetekben látták benne a tehetséget, így az ötödik osztályt már a Vörösmarty Mihály Általános Iskola ének tagozatán folytatta, emellett a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolában építette zenei tudását. Nikolettának mindig is az élete része volt az ének és a tánc, így édesanyja azt ajánlotta próbálja ki a színészi pályát.

– Mivel a színészetben mind a tánc és az ének benne van, így édesanyám többször is ajánlotta, hogy legyek színésznő. Én viszont ezt nem akartam, egészen hatodikos koromig, amikor az egyik ének órán megnéztük a Rómeó és Júlia musical előadását. Onnantól kezdve pedig csak ezt szerettem volna csinálni – mesélte, mikor szeretett bele a színészetbe Tóth Nikoletta. – Az általános iskola után a Horváth Mihály Gimnázium dráma tagozatára jelentkeztem. Itt rengeteget foglalkoztunk filmekkel, valamint osztálydarabokban is szerepeltem – tette hozzá.

Fotó: Horváth Bence

A fiatal lány számára az utóbbi év a színház körül forgott, hogy felkészüljön az egyetemi felvételire. Nikolettának nem volt könnyű dolga, több mint 260 jelentkező közül kellett bejutnia a legjobb 15 közé, akik megkezdhetik tanulmányaikat az SZFE zenés színész szakján.

– Minden vasárnap feljártam Budapestre előkészítőre, ahol Gáspár András és Balázs Ágnes segítségével tanultam. Emellett persze ott volt a középiskola, és a zeneiskola is, ahol Pörneki Anikó tanít énekelni. Rengeteget készültem a felvételire, mert tudtam, hogy nem könnyű bekerülni. Sokaknak csak több próbálkozás után sikerül – árulta el Nikoletta. – Végül beadtam a jelentkezésem, és úgy éreztem, a célegyenesben vagyok. Tizenkét éves korom óta erre vágytam, az egészet imádom, engem ez éltet igazán – hangsúlyozta.

Fotó: Tóth Nikoletta gyűjteménye

Nikoletta elmesélte, a felvételi három fordulóból állt. Az első alkalommal tíz műdallal, öt népdallal, öt verssel és öt monológgal kellett készülniük. A lánynak rengeteget kellett várnia, míg sorra került, délután egykor érkezett és este fél nyolckor hívták be. Nikoletta elmesélte, a két osztályfőnök meg is tapsolta őt, majd azt mondták: „Gratulálunk! Maga várt a legtöbbet a mai nap folyamán”.

– Az első fordulóban két dalt, két verset és egy monológot kértek. Utóbbit különböző stílusokban kellett előadnom, például mint akit most vertek meg, vagy éppen nagyon vidáman. A második alkalommal annyi volt a különbség, hogy már táncolnunk is kellett, majd jött az utolsó forduló, ami négy napos volt – mondta Nikoletta. – Mindennap reggel 8-ra mentünk és este 11-ig lehettünk bent az iskolában. Hatig általában óráink voltak, majd egyedül gyakoroltunk tovább. A negyedik napon végül bemutattuk mit tanultunk, mit tudunk. Egy prózai és egy zenés, illetve beszédtechnikai jelenetet adtunk elő, valamint a táncot, amit tanítottak – a leendő hallgató elmondta, hatalmas volt az öröm, hogy 260 emberből bejutott a 15 közé, együtt sírtak a többiekkel az utcán, miután megtudták, sikerült.

Fotó: Horváth Bence

Nikoletta nagy álma, hogy a Budapesti Operettszínházban lehessen szerződtetett színésznő, valamint szeretné eljátszani az Elfújta a szél női főszerepét. Mindemellett az is nagy vágya, hogy példaképével, Szabó P. Szilveszterrel álljon egy színpadon. A fiatal lánynak két osztályfőnöke lesz az egyetemen, Méhes László a Vígszínház színésze, és Mátyássy Szabolcs, aki idén lett a debreceni Csokonai Nemzeti Színház igazgatója. Nikoletta a mai napig nem hiszi el, hogy felvették, és egy hónap múlva már Budapestre költözik, hogy megkezdje egyetemi tanulmányait.

Kiemelt kép: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.