- hirdetés -

Montágh Imrét mindenki a helyes beszéd Paganinijeként ismeri, gyermekkorában azonban majdnem a koncentrációs táborok egyikébe került. A kilenc éves fiúnak és családjának segítséggel sikerült megszöknie a vonatról, majd miután véget ért a háború színész szeretett volna lenni, azonban az iskolából eltanácsolták. Ezután kezdett végül logopédusként dolgozni. A tanári pályára került férfinek végül több száz beszédhibás gyerek köszönhette, hogy megtanult helyesen beszélni.

Montágh Imre 1935-ben született, gyermekkorában a családja nagybánhegyesi kúriájában élt. Imádott lovagolni, és úgy tűnt az önfeledt élet sosem ér véget – idézi fel az Újságmúzeum Facebook oldala. Mivel a család zsidó származású volt, így 1944-ben az akkor kilenc éves Imre családjával együtt az orosházi gettóba került. Innen terelték őket tovább egy vonatra, amely az egyik haláltáborba vitte volna őket, azonban Bécsújhelynél a bombázások miatt kénytelenek voltak megállni. Montágh Imrét és családját a többiekkel együtt arra használták, hogy eltakarítsák a romokat és holttesteket, így a kilenc éves fiú is talicskán tolta a halottakat. Az ott történteket soha nem is tudta feldolgozni.

Egy véletlennek köszönhetően egy osztrák katonatiszt beszélgetni kezdett a német nyelvet is ismerő családdal – folytatja történetét az Újságmúzeum. A tiszt adott nekik egy tippet, hogyan tudnának megszökni. Azt javasolta, hajnalban fussanak el, és ha megúszták, akkor pár napig még bujkáljanak a környéken, majd keressék meg őt a lakásán. A menekülés sikeres volt, az osztrák katona pedig tartotta a szavát, így a család elkerülte a haláltábort.

Montágh Imre ezután színész szeretett volna lenni, azonban a felvételin eltanácsolták. A férfi végül gyógypedagógiai főiskolára jelentkezett, majd logopédusként kezdett dolgozni. A tanítónak rengeteg gyermek és színész köszönhette helyes beszédtechnikáját, végül az egész ország megismerhette, miután saját műsora lett a televízióban és több könyvet is írt. A sokak által kedvelt tanár végül 51 évesen hunyt el egy szerencsétlen balesetben, amikor saját kocsija rázuhant, mikor megpróbálta megállítani egy szakadék előtt.

Kiemelt kép: MTI/Hámor Szabolcs

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.