- hirdetés -

A magyar holokauszt Békés megyei áldozatait 75 éve deportálták – erről emlékeztek meg június utolsó napján Békéscsabán. Összesen ötezer Békés megyei zsidó embert végeztek ki a második világháború alatt, az orosházi áldozatok száma 218.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, a Békéscsabai Zsidó Hitközség és a Békés Megyei Zsidóságért Alapítvány közös megemlékezésén leleplezték a 4 évesen deportált, majd Auschwitzban kivégzett Neumann Gábor emléktábláját békéscsabai szülőháza falán. A kisfiú arca sokak számára lehet ismerős, hiszen ő a holokauszt gyermekáldozatai arca.

A megemlékezés a Széchenyi ligeti zsinagógában folytatódott Yossi Amrani, Izrael magyarországi nagykövete és Markovics Zsolt főrabbi jelenlétében.
– Auschwitz kettétörte az emberiség történelmét: Auschwitz előttre és Auschwitz utánra. Már soha nem lesz olyan a világ, mint amilyen addig volt – fogalmazott dr. Moskovits Sándor, a Békéscsabai Zsidó Hitközség elnöke, aki azt is elmondta, 1944. június 26-án indult el a vonat az emberekkel Békéscsabáról Auschwitzba. Ott mintegy háromszáz embert munkaszolgálatra vittek, 1900-at pedig azonnal gázkamrába küldtek. Összesen 5000 megyei zsidó embert végeztek ki.

Yossi Amrani, Izrael magyarországi nagykövete kiemelte: az elhurcolt ártatlan áldozatokra, a holokausztra mindig emlékezni és emlékeztetni kell, hogy soha többé ne ismétlődhessen meg ez a tragédia, ne kaphasson teret a gyűlölet. Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke pedig arról beszélt, hiányoznak ezek az emberek és meg nem született utódaik és közösen kell dolgoznunk azért, hogy Magyarország olyan ország legyen, ahol mindenki szabadon élheti meg hovatartozását és hitét.

A megemlékezésen Dávid Zoltán, polgármester is jelen volt (Fotó: Bakos Viktória)

Békéscsabán a zsinagóga előtt mártírfal állít emléket a holokauszt megyei áldozatainak, a falon mintegy 3000 áldozat neve szerepel, de most további hatszáz név került fel az emlékműre egy tavaly indított gyűjtésnek köszönhetően. Orosháza képviselő-testülete korábban egyöntetűen támogatta a Békés Megyei Zsidóságért Alapítvány kérését annak érdekében, hogy az orosházi áldozatok nevei is felkerülhessenek az emlékfalra. A grémium egyöntetűen járult hozzá e célhoz 200 ezer forinttal, így az Orosházáról elhurcoltak neveit is kőbe vésik a következő hetekben.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.