- hirdetés -

Tombol a hőség Dél-Európában, Szicíliában 45 fok fölé emelkedett a hőmérséklet, Görögországban a forróság miatt súlyos erdőtüzek pusztítanak. Két napja egy szupercella szelte át az Adriát, 140-150 km/órás szél fújt, volt, ahol tízcentis jégdarabok okoztak óriási károkat. Az előbb említettekhez képest mi még nem is panaszkodhatunk, bár nem tudjuk, mi vár ránk, hisz 12 vármegye kapott piros figyelmeztetést az érkező viharok miatt. Mindezek tükrében arról kérdeztük az orosháziakat, milyennek ítélik az idei nyár időjárását.

– Elég változatos ez a nyár – fogalmazott Ladányi Cecília.

– Néha tikkasztó afrikai levegőt kapunk, ami szinte elviselhetetlen, néha pedig záporok és zivatarok. Olvasom a hírekben, mi zajlik Görögországban, Olaszországban, azt nem kívánjuk ide magunknak. Láttam a tévében a nagy jégesőt is, ami elérte az Adriát, borzasztó. Naponta nézem az időjárás előrejelzést, kifejezetten azt figyelem, nálunk milyen idő várható aznapra vagy a következő néhányra. Általában bejön, ritkán tévednek. Reggel megnézem, és akkor tudom, mire számíthatok, hogyan öltözzek, vigyek-e magammal ernyőt esetleg. Szerintem megéri figyelni, mert így fel tudunk készülni – tette hozzá Ladányi Cecília.

– Egyre melegebb van, borzasztó hallani a tévében és a rádióban azt a rengeteg erdőtüzet – mondta Maglóczki Pál.

– Az bosszant, hogy nem lehet dohányozni a közterületeken, de naponta százezer repülő van a levegőben. Szerintem inkább ez tesz rosszat a légkörnek, és járul hozzá ahhoz, hogy ilyen szélsőséges legyen az időjárás. Nálunk is nagyon meleg a nyár, de legalább van csapadék rendesen. A mezőgazdaságnak is jót tett, akkor esett, amikor kellett. Csak ne lenne ennyi vihar. Régen nem volt ilyen. Gyerekkoromból egyre emlékszem, a 60-as években, amikor egyszer a hatalmas kánikula utána óriási jégeső érkezett. Az akkor leverte a kukoricát. Most viszont folyton halljuk a hírekben, hogy hatalmas károkat okoz a vihar Európa-szerte, özönvíz van, dőlnek ki a fák. Én az előrejelzést nem nagyon nézem, csak akkor, ha készülünk valahová, mondjuk kirándulni vagy strandolni. Szerintem egyre pontosabbak és megbízhatóbbak az előrejelzések. Gondolom, ma már sokkal több műszer segíti a meteorológusok munkáját – zárta Maglóczki Pál.

– Iszonyatos a hőség, a negyediken lakom, alig bírom elviselni – fogalmazott Hegedűs Imréné.

– Szinte rosszul vagyok tőle, ez a nyár se sokkal jobb, mint a tavalyi. Mindig mondja a tévé, hogy majd jön a vihar meg a lehűlés, de csak nem akar ideérni. Hajnalban jött egy kicsi eső, de aztán megint csak kánikula lett. Az előrejelzést szoktam figyelem, és a híreket is nézem. Szomorú, mi folyik Európában, hogy a vihar házakat dönt le, és az emberek elveszítik az otthonaikat – jegyezte meg Hegedűs Imréné.

– Nem vagyunk megelégedve az időjárással, nagyon meleg van – mondta Tóthné Pisont Irén.

– Nehezen viseljük ezt a hőséget, próbálunk elbújni előle. Talán még a tavalyi nyárnál is melegebb az idei, de látom, külföldön is milyen nagy a hőség. Bár, hozzáteszem, elég szélsőséges az időjárás ezekkel a viharokkal. Általában megnézem az időjárás előrejelzést, mert szerintem nagyrészt azért bejön, amit mondanak. Legalább így tudja az ember, mire számíthat – tette hozzá Tóthné Pisont Irén.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.